Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 910366

Trening psiholoških vještina za sportaše, trenere i ekipe


Trninić, Viktorija; Trninić, Marko; Čavala, Marijana
Trening psiholoških vještina za sportaše, trenere i ekipe // 10.međunarodni simpozij "Sport i zdravlje" / Šeparović, Vlatko (ur.).
Tuzla, BiH: Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 85-90 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Trening psiholoških vještina za sportaše, trenere i ekipe
(Psychological Skills Training For Athletes, Coaches And Teams)

Autori
Trninić, Viktorija ; Trninić, Marko ; Čavala, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
10.međunarodni simpozij "Sport i zdravlje" / Šeparović, Vlatko - Tuzla, BiH : Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli, 2017, 85-90

Skup
X međunarodni Simpozij „Sport i zdravlje“

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 30.11.-01.12.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Istraživački nalazi, izvedba, metode, tehnika
(Research findings, performance, methods, techniques)

Sažetak
Psihološki ili mentalni trening (PT) se značajno razvio u sportu u posljednja četiri desetljeća na temelju razvoja znanja u području sportske i kliničke psihologije koja se odnose na utjecaj psiholoških vještina i intervencija psihološkog treninga na učinkovitost izvedbe i sportsko postignuće. Svrha znanstvenog proučavanja utjecaja treninga psiholoških vještina (TPV) je razvoj novih i kreativnih znanja koji se mogu primijeniti u trenažnom procesu s ciljem da uvježbavanje psiholoških vještina postane djelotvornije i sofisticiranije. Istraživački nalazi sugeriraju kako je psihološki trening u sportu učinkovit za unaprjeđivanje uspješnosti izvedbe i psiholoških vještina za sportaše, trenere i momčadi. U procesu sportske pripreme, sportski i/ili klinički psiholozi imaju funkciju dijagnosticirati, programirati i provesti intervenciju kod pojedinog sportaša, trenera i/ili cijele momčadi. Pritom, trebaju prepoznati značenje TPV na facilitiranje izvrsnosti izvedbe kao i utjecaja na motivaciju i spremnost na promjenu sportaša, trenera i momčadi. Konačni cilj TPV je razvoj samoregulativnih sposobnosti kod sportaša i ekspertnih trenera što znači da sportaši, treneri i ekipe mogu efikasno samostalno funkcionirati u sportskom okruženju u situacijama trenažnog i natjecateljskog stresa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, KineziologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Kineziološki fakultet, Split