Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 909413

What Educators Think About Linguistic Creative Behaviors in Children and Why It Matters / Što edukatori misle o jezičnim kreativnim ponašanjima i zašto je to bitno?


Rački, Željko
What Educators Think About Linguistic Creative Behaviors in Children and Why It Matters / Što edukatori misle o jezičnim kreativnim ponašanjima i zašto je to bitno? // KNJIŽICA SAŽETAKA/ BOOK OF ABSTRACTS/ VIII. međunarodni znanstveni skup / 8th International Scientific Conference/ DIJETE I JEZIK DANAS: Razvoj pismenosri u materinskom i inom jeziku / CHILDREN AND LANGUAGES TODAY: First and Second Language Literacy Development / Flegar, Ž. ; Majdenić, V. ; Moritz, I. (ur.).
Osijek: Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek/ Faculty of Education, 2017. str. 65-65 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
What Educators Think About Linguistic Creative Behaviors in Children and Why It Matters / Što edukatori misle o jezičnim kreativnim ponašanjima i zašto je to bitno?
(What Educators Think About Linguistic Creative Behaviors in Children and Why It Matters)

Autori
Rački, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
KNJIŽICA SAŽETAKA/ BOOK OF ABSTRACTS/ VIII. međunarodni znanstveni skup / 8th International Scientific Conference/ DIJETE I JEZIK DANAS: Razvoj pismenosri u materinskom i inom jeziku / CHILDREN AND LANGUAGES TODAY: First and Second Language Literacy Development / Flegar, Ž. ; Majdenić, V. ; Moritz, I. - Osijek : Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek/ Faculty of Education, 2017, 65-65

Skup
KNJIŽICA SAŽETAKA/ BOOK OF ABSTRACTS/ VIII. međunarodni znanstveni skup / 8th International Scientific Conference/ DIJETE I JEZIK DANAS: Razvoj pismenosri u materinskom i inom jeziku / CHILDREN AND LANGUAGES TODAY: First and Second Language Literacy Development

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 1-2.12.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kreativnost, jezična kreativnost, kreativno pisanje, kreativno-produktivna darovitost
(Creativity, linguistic creativity, creative writing, creative-productive giftedness)

Sažetak
Cilj je istraživanja bio ispitati što edukatori misle o jezičnim kreativnim ponašanjima u djece i adolescenata kada su ta kreativna ponašanja operacionalizirana kao pisane jezične tvorevine u različitim funkcionalnim jezičnim stilovima. Kreativnost je u radu istraživana kao: (a) opažljivo društveno prihvatljivo ponašanje djece osnovnoškolske dobi koje je u neposrednom socijalnom kontekstu definirano tipičnim za kreativnost, b) i to takvo ponašanje koje je rezultat procesa interakcije djetetovih sposobnosti, znanja, osobina ličnosti, motivacije i utjecaja okoline u kojoj dijete živi, i c) proces na kraju kojega i putem kojega dijete potencijalno može stvoriti opažljivi originalni produkt (tvorevinu). Podgrupa istraživanih ponašanja, konsenzusno procijenjenih kao kreativnih i tematski indikativnih za produktivnost u jezičnom području, uspoređena je u apsolutnim i usporednim vrijednostima sa drugim tematskim područjima kreativnosti u mjeri koliko je znanja (činjeničnoga, konceptualnoga i proceduralnoga) potrebno za uobičajenu ili standardnu izvedbu, tj. koliko je teorijske i praktične pripreme potrebno kako bi se pokazalo svako od pojedinačnih ponašanja. Na jednaki su način jezična kreativna ponašanja procijenjena na sljedećim obilježjima: koliko je potrebno usmjerenosti na zadatak, inteligencije, emocija, koliko je ponašanje složeno i vrijedno, koliko košta u novcu, je li za dječake ili djevojčice, mlađu ili stariju djecu, i koliko je ponašanje učestalo, na taj način pružajući uvid u dijeljene implicitne teorije edukatora o obilježjima jezičnih kreativnih ponašanja. Rezultati pokazuju sukladnost implicitnih teorija edukatora o općoj kreativnosti, ali i specifičnoj, jezičnoj kreativnosti u djece i adolescenata. Nalazi su interpretirani u skladu sa spoznajama iz psihologije kreativnosti, razvoja jezične kreativnosti, uz poseban naglasak stavljen na ulogu koju podržavajuće okruženje ima u razvijajućoj i funkcionalnoj pismenosti.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet za odgojne i obrazovane znanosti, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Željko Rački, (305984)