Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 909348

Povezanost trijarhijskog modela psihopatije i emocionalne inteligencije


Sokić, Katarina; Tajana, Ljubin Golub
Povezanost trijarhijskog modela psihopatije i emocionalne inteligencije // XX. Dani psihologije u Zadru, Sažetci priopćenja/Papper summaries / Penezić, Zvjezdan ; ..... ; Tokić, Andrea (ur.).
Zadar: Odjel za psihologiju - Sveučilište u Zadru, 2016. str. 175-175 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Povezanost trijarhijskog modela psihopatije i emocionalne inteligencije
(Relationship between triarchic model of psychopathy and emotional intelligence)

Autori
Sokić, Katarina ; Tajana, Ljubin Golub

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XX. Dani psihologije u Zadru, Sažetci priopćenja/Papper summaries / Penezić, Zvjezdan ; ..... ; Tokić, Andrea - Zadar : Odjel za psihologiju - Sveučilište u Zadru, 2016, 175-175

ISBN
978-953-331-102-9

Skup
XX. Dani psihologije u Zadru (20th Psychology Days in Zadar)

Mjesto i datum
Zadar, Republika Hrvatska, 19-21.05.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Trijarhijski model psihopatije ; emocionalna inteligencija
(Triarchic model of psychopathy ; Emotional intelligence)

Sažetak
Prema trijarhijskom modelu psihopatije (Patrick, Fowles i Krueger, 2009) psihopatija obuhvaća tri različita fenotipska konstrukta: dezinhibiciju koja se ogleda u generalnim problemima s kontrolom impulsa ; smjelost koja predstavlja spoj socijalne dominacije, emocionalne elastičnosti i odvažnosti i bešćutnost- agresivnost definiranu kao agresivno traženje resursa bez obzira na druge. Emocionalna empatija (EI) je sposobnost praćenja vlastitih i tuđih osjećaja i emocija, njihovo razlikovanje i korištenje tih informacija kao vodiča u mišljenju i postupcima (Mayer i Salovey, 1990). Cilj ovoga rada bio je ispitati povezanost trijarhijskog modela psihopatije i EI. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 467 studenata s različitih fakulteta i visokih škola. Psihopatija je mjerena Trijarhijskom mjerom psihopatije (Patrick, 2010), EI je mjerena Skalom emocionalne inteligencije (Wong and Law Emotional Intelligence Scale, WLEIS ; Wong & Law, 2002). Temeljem dosad provedenih istraživanja i postavki modela prema kojima je smjelost adaptivna komponenta psihopatije, dezinhibicija odraz impulzivnosti, a bešćutnost odraz empatijskog deficita, očekuje se da između EI te Dezinhibije i Bešćutnosti postoji negativna povezanost, dok se pozitivna povezanost očekuje između Smjelosti i EI. Kako bi se odredila povezanost pojedinih dimenzija psihopatije s EI te jedinstveni doprinos koji svaka od dimenzija psihopatije imaju u varijanci pojedinog aspekta EI, provedene su korelacijske i regresijske analize. Dobivene povezanosti odgovarale su teorijskim očekivanjima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Učiteljski fakultet, Zagreb,
EFFECTUS studij financije i pravo - visoko učilište, Zagreb