Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj strukturnih i biokemijskih promjena mišića post mortem na mekoću mesa (CROSBI ID 244963)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Kaić, Ana ; Žgur, Silvester Utjecaj strukturnih i biokemijskih promjena mišića post mortem na mekoću mesa // Journal of Central European agriculture, 18 (2017), 4; 929-941. doi: 10.5513/JCEA01/18.4.1987

Podaci o odgovornosti

Kaić, Ana ; Žgur, Silvester

hrvatski

Utjecaj strukturnih i biokemijskih promjena mišića post mortem na mekoću mesa

Cilj ovog rada je opisati glavne strukturne i biokemijske promjene u mišićima post mortem te postupke koje se direktno povezuje sa mekoćom mesa. S obzirom na kompleksnost, strukturne i biokemijske promjene koje utječu na mekoću mesa mogu se ugrubo podijeliti na one vezane uz sadržaj i svojstva vezivnog tkiva, sadržaj intramuskularne masti, dužinu sarkomere te degradaciju miofibrilarnih proteina. Ukratko, mekanije meso se povezuje sa manjim sadržajem vezivnog tkiva, boljom topljivošću kolagena, većim sadržajem intramuskularne masti, dužom sarkomerom i većom degradacijom miofibrilarnih proteina. Njihove interakcije su kompleksne i dodatno ovisne o brojnim post mortem postupcima kao što su hlađenje, električna stimulacija, način vješanja polovica, zrenje, mehaničko omekšavanje mesa, različiti tipovi marinada i uvjeti tijekom termičke obrade.

degradacija miofibrilarnih proteina ; dužina sarkomere ; mekoća ; mramoriranost ; vezivno tkivo

nije evidentirano

engleski

The effect of structural and biochemical changes of muscles during post-mortem process on meat tenderness

nije evidentirano

connective tissue ; marbling ; myofibrillar protein degradation ; sarcomere length ; tenderness

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18 (4)

2017.

929-941

objavljeno

1332-9049

10.5513/JCEA01/18.4.1987

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice
Indeksiranost