Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 909238

Nova energetska kultura Sida hermaphrodita u Republici Hrvatskoj


Krička, Tajana; Grubor, Mateja; Jurišić, Vanja; Leto, Josip; Voća, Neven; Bilandžija, Nikola; Matin, Ana
Nova energetska kultura Sida hermaphrodita u Republici Hrvatskoj // Glasnik zaštite bilja, 40 (2017), 5; 44-49 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)


Naslov
Nova energetska kultura Sida hermaphrodita u Republici Hrvatskoj
(Sida hermaphrodita as novel energy crop in Republic of Croatia)

Autori
Krička, Tajana ; Grubor, Mateja ; Jurišić, Vanja ; Leto, Josip ; Voća, Neven ; Bilandžija, Nikola ; Matin, Ana

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 40 (2017), 5; 44-49

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
Sida hermaphrodita, energetska kultura, biogorivo
(Sida hermaphrodita, energy crop, biofuel)

Sažetak
Sida hermaphrodita (Virginia fanpetals, Virginia Mellow) pripada porodici sljezovki (Malvaceae) porije- klom iz SAD-a i Kanade. To je ne prehrambeni, celulozni usjev, s brzim rastom i jako razvijenim korijenovim sustavom. Zahvaljujući njenom biokemijskom sastavu (sličnom lucerni), Sida se u zelenoj fazi, može koristiti i kao visoko nutritivna hrana, sa sadržajem proteina i do 30% u vrijeme cvatnje. Sida omogućava i proizvodnju do 120 kg/ha kasnog prinosa meda. Ova jedinstvena vrsta, kada se žanje u suhoj fazi primjenjuje se kao energetska kultura, te se koristi za izolacije i te u celulozno-papirnoj industriji. U zelenom fazi koristi se u različitim industrijama i to farmaceutskoj industriji, industriji stočne hrane, industriji meda te u bioplinskoj industriji. Kao posebno profitabilna vrsta energetske kulture, sirovine budućnosti, već je predodređena da se koristi u industriji biogoriva. Plantaže Side imaju životni vijek najmanje 15-20 godina. Sida dobro raste u mnogim uvjetima na terenu i ne zahtijeva nikakve posebne uvijete tla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts