Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 909116

Recikliranje žarulja


Mrčela, Zvonimir; Rozing, Goran; Malijurek, Tomislav
Recikliranje žarulja // Zbornik radova 15. skup o prirodnom plinu, toplini i vodi ; 8. međunarodni skup o prirodnom plinu, toplini i vod / Raos, Pero ; Galeta, Tomislav ; Kozak, Dražan ; Raos, Marija ; Stojšić, Josip ; Tonković, Zlatko (ur.).
Slavonski Brod: Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, 2017. str. 347-352 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Recikliranje žarulja
(Recycling of light bulbs)

Autori
Mrčela, Zvonimir ; Rozing, Goran ; Malijurek, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 15. skup o prirodnom plinu, toplini i vodi ; 8. međunarodni skup o prirodnom plinu, toplini i vod / Raos, Pero ; Galeta, Tomislav ; Kozak, Dražan ; Raos, Marija ; Stojšić, Josip ; Tonković, Zlatko - Slavonski Brod : Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, 2017, 347-352

Skup
15. skup o prirodnom plinu, toplini i vodi ; 8. međunarodni skup o prirodnom plinu, toplini i vodi

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 27.-29.09.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Rasvjetna tijela, CFL, fluorescentne cijevi, recikliranje
(Lights, CFL, fluorescent tubes, recycling)

Sažetak
Uredbama Europske Unije korištenje klasičnih žarulja sa žarnom je zabranjeno, te se sugerira njihova zamjena sa tzv. štednim žaruljama ili kompaktnim fluorescentnim žaruljama (CFL). Spomenute žarulje prihvatljive su s aspekta potrošnje električne energije i vijeka trajanja, ali CFL žarulje postaju veliki problem za okoliš. Preteča CFL žarulja su fluorescentne cijevi koje su duži niz godina prisutne na tržištu i koje prama svom sastavu identične CFL žaruljama. Naime one u sebi sadrže različite komponente teških metala osobito žive koja je izrazito opasna po zdravlje čovjeka i okoliš. EU je propisala 2012. godine maksimalnu količinu žive na 3, 5 mg po žarulji, s tendencijom stalnog pada količine žive u žaruljama, stoga se danas mogu pronaći količine i od 1 mg po žarulji. Zbrinjavanje i recikliranje odbačenih fluorescentnih cijevi i CFL žarulja od izuzetne je važnosti za ekosustav. Postrojenja za cjelovitu obradu omogućuju nam recikliranje rasvjetnih tijela i dobivanje 98% sirovine za daljnju preradu i proizvodnju. U Hrvatskoj je temeljem članka 104. Zakona o otpadu (NN 178/04) donesen Pravilnik o gospodarenju otpadnim EE uređajima i opremom prema kojem su propisane obaveze i odgovornosti proizvođača EE opreme u koju spadaju i rasvjetna tijela. Prihvatljivo rješenje zbrinjavanja otpadnih žarulja moguće je samo u cjelovitom pristupu recikliranja CFL žarulja i fluorescentnih cijevi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
StrojarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek

Autor s matičnim brojem:
Goran Rozing, (311255)