Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 908897

Fizikalno - kemijske karakteristike prsnog mišića kamenjarki (Alectoris graeca)


Marušić Radovčić, Nives; Jakopović, Željko; Petrović, Marinko; Tomljanović, Kristijan; Grubešić, Marijan; Medić, Helga
Fizikalno - kemijske karakteristike prsnog mišića kamenjarki (Alectoris graeca) // Croatian Journal of food technology biotechnology and nutrition, 12 (2017), 1-2; 14-18 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Fizikalno - kemijske karakteristike prsnog mišića kamenjarki (Alectoris graeca)
(Physico-chemical characteristics of pectoral muscle of partridge (Alectoris graeca))

Autori
Marušić Radovčić, Nives ; Jakopović, Željko ; Petrović, Marinko ; Tomljanović, Kristijan ; Grubešić, Marijan ; Medić, Helga

Izvornik
Croatian Journal of food technology biotechnology and nutrition (1847-3423) 12 (2017), 1-2; 14-18

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Jarebica kamenjarka grivna, osnovni kemijski sastav, sastav masnih kiselina, boja
(Rock partridge, chemical composition, fatty acids composition, color)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja je odrediti karakteristike (kemijski sastav i boju mesa) te sastav masnih kiselina prsnog mišića (Musculus pectoralis major) jarebica kamenjarki (Alectoris graeca) sa četiri različita lokaliteta (Pag, Cavtat, Mosor-Seoca, Sitno Gornje). Prsni mišić jarebica kamenjarki ima povoljan kemijski sastav- sadrži 72, 75%-73, 45% vode, 19, 78% - 21, 33% proteina te 0, 20- 0, 54% masti. Ima tamniju boju mesa od mesa prsiju tovljenih pilića (nižu L* vrijednost). Udio zasićenih masnih kiselina (SFA) je 26, 64 - 40, 34% ; mononezasićenih masnih kiselina (MUFA) 16, 35 - 46, 75% te 26, 61 - 52, 34% polinezasićenih masnih kiselina (PUFA). Prsno mišićje jarebica kamenjarki grivnih sadrži visok udio omega-6 i omega-3 masnih kiselina u preporučenom omjeru (1:1). Jarebice kamenjarke iz različitih lokaliteta imaju različitu ishranu što se u konačnici očituje i u različitom sastavu masnih kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Šumarski fakultet, Zagreb,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"