Fizikalna i kemijska svojstva plodova šljiva u agroekološkim uvjetima istočne hrvatske (CROSBI ID 655546)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Dugalić, Krunoslav ; Jurković, Vlatka ; Sudar, Rezica ; Mihaljević, Ines ; Vuković, Dominik ; Čmelik, Zlatko ; Jurković, Zorica ; Tomaš, Vesna
hrvatski
Fizikalna i kemijska svojstva plodova šljiva u agroekološkim uvjetima istočne hrvatske
U RH šljiva zauzima treće mjesto po površinama i proizvodnji plodova. Sorte šljiva zastupljene u hrvatskim voćnjacima često su tržišno neatraktivne ili su osjetljive na virus šarke te je njihova proizvodnja nekonkurentna. Oplemenjivački program šljive u Njemačkoj stvorio je nekoliko novih sorata šljiva (Topstar, Toptaste, Haganta, Tophit) koje su tolerantne na virus šarke, a odlikuju se boljim pomološkim, fizikalnim i kemijskim svojstvima. Sorte su 2005. godine introducirane na pokušalištu Tovljač Poljoprivrednog instituta Osijek s ciljem istraživanja adaptibilnosti novih njemačkih sorata na agroekološke uvjete istočne hrvatske gdje je veliki bazen uzgoja šljiva i gdje se šljiva tradicionalno uzgaja stoljećima. Istraživanje je pokazalo značajno variranje kemijskih svojstava kroz godine. Istraživanje je obuhvatilo mjerenje topive suhe tvari, ukupnih kiselina, ukupnih polifenola i antocijana te tvrdoću i masu ploda. Najveći sadržaj topive suhe tvari pokazala je sorta Toptaste (20, 46%Brix), a najmanji Topstar (14, 25%Brix). Najveći sadržaj kiselina ima sorta Topstar (1, 04 mg/100 g jabučne kis.), a najniži Tophit (0, 74 mg/100 g jabučne kis.). Najveći sadržaj antocijana ima sorta Topstar, a najmanji Tophit. Polifenoli su najveći kod sorte Haganta, a najniži kod sorte Topstar. Masa ploda najmanja je kod sorte Topstar (43 grama ), a najveću masu ploda ima sorta Tophit (66, 5 grama).
šljiva ; plod ; kemijska svojstva ; sorta ; klima
nije evidentirano
engleski
Physical and chemical properties of fruits plums in agro-ecological conditions of eastern Croatian
nije evidentirano
plum ; fruit ; chemical properties ; variety ; climate
nije evidentirano
Podaci o prilogu
196-197.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Abstract of 49 th Croatian & 9 th International Symposium on Agriculture
Marić Sonja , Lončarić Zdenko
Osijek:
978-953-7871-23-9
Podaci o skupu
49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture
poster
01.01.2014-01.01.2014
Dubrovnik, Hrvatska