Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće sjetve (CROSBI ID 415906)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Gotić, Anja
Habuš Jerčić, Ivanka
hrvatski
Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće sjetve
Gustoća sjetve je jedan od glavnih čimbenika koji određuje sposobnost genotipa da iskoristi sve dostupne resurse (vodu, svjetlost, hranjiva…). Maksimalna iskoristivost raspoloživih resursa preduvjet je kvalitetnog i visokog prinosa. Stoga je vrlo važno utvrditi gustoću sjetve koja će rezultirati maksimalno ostvarenim prinosom u različitim vegetacijskim godinama. U istraživanje je bilo uključeno deset genotipova ozime pšenice: sorte Karla, Kaja, Mara i Antonija te šest linija. Pokus je bio postavljen po split-plot dizajnu u dvije repeticije i dvije gustoće sjetve 400 zrna/m2 i 650 zrna/m2. Cilj istraživanja bio je utvrditi koja je od dviju gustoća povoljnija za deset ispitivanih genotipova i na koje agronomsko svojstvo će gustoća sjetve najviše utjecati. Analizom je utvrđeno da svi genotipovi ostvaruju veći prinos u gušćoj sjetvi dok se sorta Kaja može sijati i u rjeđoj sjetvi. Svojstva koja su bila veća u rjeđoj sjetvi su žetveni indeks i masa zrna po klasu, a u gušćoj sjetvi broj klasova/m2, masa snopa/m2, masa zrna/m2 i hektolitarska masa. Masa 1000 zrna je jedino svojstvo koje nije bilo pod utjecajem gustoće sjetve.
pšenica, prinos, komponente prinosa, gustoća sjetve
nije evidentirano
engleski
Reaction of wheat genotypes to different sowing density
nije evidentirano
wheat, yield, yield components, sowing density
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
21.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb