Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izazovi u razvoju neurofizioterapije odraslih (CROSBI ID 655503)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Grozdek Čovčić, Gordana ; Telebuh, Mirjana ; Maček, Zdravko Izazovi u razvoju neurofizioterapije odraslih // Knjiga sažetaka 1. konferencije zdravstvenih profesija „Izazovi zdravstvenih profesija u novoj epohi“, Opatija, 28.-29.04.2016. / Racz, Aleksandar (ur.) / Racz, Aleksandar (ur.) (ur.). Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2016. str. 143-143

Podaci o odgovornosti

Grozdek Čovčić, Gordana ; Telebuh, Mirjana ; Maček, Zdravko

hrvatski

Izazovi u razvoju neurofizioterapije odraslih

Brojni neurofizioterapijski pristupi pojavili su se u zemljama širom svijeta tijekom 20. stoljeća, dajući vlastitu strategiju za poticanje oporavka kretanja i funkcije neuroloških bolesnika ; Bobath, Rood, Brunnstrom, Carr & Shepherd, Voss i Knott – PNF i ostali. Neki od ovih pristupa formirali su temelj ve- ćine fizioterapije u današnjoj kliničkoj praksi. S razvojem i popularnošću koncepata, ključna otkrića dogodila su se u području neuroznanosti pa je postalo sasvim jasno da ljudski mozak ima iznimnu sposobnost reorganizacije, što je potkrijepilo daljnji razvoj u poboljšanju funkcionalnog stanja i kvalitete života osoba s neurološkim problemima. Strastvena rasprava o superiornosti različitih pristupa i koncepata postoji i danas, no to je vjerojatno zato što su sve strategije podjednako važne, osobito ako uzmemo u obzir raznoliku paletu neurološ- kih oštećenja i poremećaja. Revolucija tehnologije i inovacija u području neurorehabilitacije kao što su rehabilitacijski roboti, virtualna stvarnost i telerehabilitacija stvorili su mnogo uzbuđenja tijekom proteklog desetljeća. Mnogi centri diljem svijeta počeli su usvajati ove tehnologije, kao dio svakodnevne kliničke prakse, iako su istraživanja u tom području i dalje u začetku. Klinička i neuroznanstvena istraživanja brzo se šire, a napredak u tehnologiji sljedećih će godina bez sumnje utjecati i na fizioterapijsku praksu u Republici Hrvatskoj. Teško je predvidjeti kako će izgledati sljedeće poglavlje u neurološkoj fizioterapiji. Novi tehnološ- ki pristupi nikako ne smiju zanemariti ili odgurnuti koncepte i postupke bazirane na dosadašnjoj uspješnoj kliničkoj praksi zbog neadekvatnog i nedovoljnog broja istraživanja i dokaza. Kombiniranjem različitih pristupa uz kritička razmatranja napredne prakse trebala bi se iznjedriti istraživanja koja bi pomogla u usmjeravanju fizioterapijske struke u pravom smjeru. Na pomolu su izazovna vremena za neurofizioterapiju u cijelom svijetu, a posebno u Republici Hrvatskoj.

izazovi, neurofizioterapija, odrasli

nije evidentirano

engleski

Challenges in the Development of Neurophysiotherapy of Adult

nije evidentirano

challenges, neurophysiotherapy, adults

nije evidentirano

Podaci o prilogu

143-143.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka 1. konferencije zdravstvenih profesija „Izazovi zdravstvenih profesija u novoj epohi“, Opatija, 28.-29.04.2016. / Racz, Aleksandar (ur.)

Racz, Aleksandar (ur.)

Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb

978-953-6239-52-8

Podaci o skupu

1. konferencije zdravstvenih profesija „Izazovi zdravstvenih profesija u novoj epohi“, Opatija, 28.-29.04.2016. / Racz, Aleksandar (ur.)

predavanje

28.04.2016-29.04.2016

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti