Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje antioksidativne aktivnosti različitih vrsta meda (CROSBI ID 415821)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lončar, Višnja Određivanje antioksidativne aktivnosti različitih vrsta meda / Bešlo, Drago (mentor); Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Lončar, Višnja

Bešlo, Drago

hrvatski

Određivanje antioksidativne aktivnosti različitih vrsta meda

Med je prirodni prehrambeni proizvod i antioksidativna aktivnost ovisi o njegovom kemijskom sastavu. Antioksidanti prisutni u medu mogu biti enzimatski i neenzimatski i oni ovise o porijeku medonosnog bilja ili medene rose. Neizbježna je poveznica između kemijskih i fizikalnih svojstava meda tj. utjecaj jednog svojstva utječe na drugo svojstvo. Neenzimatske antioksidativne komponente kao što su ukupni fenoli ili bolje rečeno polifenoli (flavonoidi i galna kiselina) utječu na antioksidativnu aktivnost meda. Antioksidativna aktivnost meda određuje se metodom koja se temelji na reakciji DPPH (2, 2-difenil-1-pikril-hidrazil) koji je jedan od dušikovih radikala (slobodnih radikala) u stabilnom obliku i donira vodik (npr. fenolna skupina). On se u reakciji sa antioksidantima reducira u hidrazin pri čemu se mijenja boja iz ljubičaste u žutu. Mjeri se promjena apsorbance (redukcija DPPH radikala) pri 517 nm, spektrofotometrijski. Rezultat je proporcionalna koncentraciji antioksidanata, dok se sam antioksidativni kapacitet izražava preko IC50. IC50 predstavlja onu koncentraciju antioksidanta potrebnu za smanjenje početne koncentracije DPPH za 50%. Veće IC50 vrijednosti predstavljaju manji antioksidativni kapacit tako da je to nedostatak ovakvog načina izražavanja. Promjene u antioksidativnoj aktivnosti meda rezultati su kemijskih promjena unutar samoga meda. Promjene se odnose na spojeve od kojih je med sastavljen kao i od njegovih anatgonističkih i sinergističkih djelovanja i stupnja antioksidativne aktivnosti svake pojedine supstance u medu ali i ukupna antioksidativna aktivnost meda.

med ; antoksidant ; antioksidativna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Determination of antioxidant activity of different types of honey

nije evidentirano

honey ; antioxidants ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

76

07.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti