Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Smrt multikulturalizma i život Mediterana (CROSBI ID 655373)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Brčić Kuljiš, Marita Smrt multikulturalizma i život Mediterana. 2017. str. 29-30

Podaci o odgovornosti

Brčić Kuljiš, Marita

hrvatski

Smrt multikulturalizma i život Mediterana

Kenan Malik, u svojoj knjizi Multiculturalism and Its Discontents, navodi kako se multikulturalizam može shvatiti dvojako: kao živuće iskustvo različitosti i kao politički procesi koji se bave različitostima. Kada govorimo o živućem iskustvu, onda govorimo o posljedicama masovnih migracija, otvorenih granica, susretu različitih kultura, ali i otvorenim umovima. Kada govorimo o političkim procesima, onda je riječ o politikama koje nastoje institucionalizirati i upravljati razlikama. Tu je riječ, rekao bi Malik o uspostavljanju granica – bilo fizičkih, bilo kulturnih ili pak imaginativnih. Mediteran, u svojoj sličnosti i različitosti, upućuje na multikulturalizam živućeg iskustva različitosti. Drugačiji i poseban u odnosu na onaj politički oblikovan multikulturalizam. Onaj koji su, vodeći političari Europske Unije, Angela Merkel, David Cameron i Nicolas Sarkozy, skoro pa jednoglasno, proglasili mrtvim prije nekoliko godina. Proglašavajući smrt multikulturalizma, smrt je zavladala i Mediteranom. More koje čini krvotok Mediterana postalo je more smrti. Statistika i podatci su neumoljivi. Smrt na Mediteranu je postala stalna pratnja migrantima koji se, brodovima i 'brodovima' pokušavaju domoći dijela Mediterana koji pripada tako željenoj Europskoj Uniji. U ovom radu ćemo analizirati specifičnosti mediteranskog multikulturalizma u odnosu na političnost multikulturalizma Europske unije.

Europska unija, interkulturalizam, multikulturalizam, Mediteran, mediteranski multikulturalizam, smrt multikulturalizma, transkulturalizam.

nije evidentirano

engleski

Death of multiculturalism and the life of the Mediterranean

nije evidentirano

EU, interculturalism, Mediterranean Sea, multiculturalism

nije evidentirano

Podaci o prilogu

29-30.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Mediteranski korijeni filozofije

predavanje

06.04.2017-08.04.2017

Split, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano