ZNANJA O PREHRANI ADOLESCENATA U OPĆINI BAČKA TOPOLA (CROSBI ID 655362)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Sekulić, Nataša ; Dokić, Ljubica ; Kenjerić, Daniela
hrvatski
ZNANJA O PREHRANI ADOLESCENATA U OPĆINI BAČKA TOPOLA
Adolescencija predstavlja razdoblje brzog rasta zbog čega su prehrambene potrebe značajno povišene. Da bi osigurali dovoljnu količinu energije i nutrijenata za rast, razvoj i dodatnu aktivnost, adolescenti trebaju dobro izbalansiranu prehranu koja će sadržavati dovoljnu količinu makronutrijenata kao i mikronutrijenata. Cilj ovog rada bila je procjena znanja o prehrani u populaciji adolescenata u općini Bačka Topola. Istraživanjem je obuhvaćeno 95 adolescenata iz dvije različite škole, a koji se koriste srpskim, odnosno mađarskim jezikom i pismom. Prikupljanje podataka provedeno je primjenom anonimnog jednokratnog upitnika koji je obuhvatio skupinu pitanja usmjerenu na procjenu znanja iz područja prehrane. Rezultati su ukazali da nešto više od polovine ispitanika (53 ispitanika) prepoznaje piramidu pravilne prehrane, te znaju da ona prikazuje prehrambene smjernice. Najveći broj ispitanika (61, 64 %) zna da prehrambene smjernice pomažu ljudima da se kvalitetnije hrane. Na pitanje vezano za broj skupina hrane, najveći broj ispitanika izjasnio se da ne zna koliko skupina hrane postoji, od čega je veća zastupljenost odgovora „ne znam“ kod djevojaka (49 %) u odnosu na mladiće (35 %), te u strukovnoj školi (55 %) u odnosu na gimnaziju (36 %). Nepoznavanje prehrambene piramide, prehrambenih smjernica i skupina namirnica temeljni su problem uočen u znanju o prehrani u ispitivanoj populaciji.
adolescenti, znanje o prehrani
nije evidentirano
engleski
NUTRITION-RELATED KNOWLEDGE AMONG THE ADOLESCENTS IN THE MUNICIPALITY BAČKA TOPOLA
nije evidentirano
adolescents, nutrition related knowledge
nije evidentirano
Podaci o prilogu
18-18.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-36-8
2232-9536
Podaci o skupu
10th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALT
poster
12.10.2017-13.10.2017
Osijek, Hrvatska