Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 907633

Ideal vladavine puka. Uvod u filozofiju demokracije


Barišić, Pavo
Ideal vladavine puka. Uvod u filozofiju demokracije, Zagreb / Split: Hrvatsko filozofsko društvo / Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, 2016 (Sveučilišni udžbenik)


Naslov
Ideal vladavine puka. Uvod u filozofiju demokracije
(The Ideal of the Rule of the People. Introduction to the Philosophy of Democracy)

Autori
Barišić, Pavo

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, sveučilišni udžbenik, znanstvena

Izdavač
Hrvatsko filozofsko društvo / Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu

Grad
Zagreb / Split

Godina
2016

Stranica
272

ISBN
978-953-164-179-1

Ključne riječi
demokracija, filozofija, vladavina, ustav, deliberacija, republikanizam, javnost, etos, građanska krepost
(democracy, philosophy, constitution, deliberation, republicanism, the public, ethos, civic virtue)

Sažetak
Riječ ideal u naslovu knjige primijenjena je u dvostrukom značenju. S jedne strane, ukazuje kako je vladavina puka prema izvornom smislu, izvedenom iz grčkoga pojma ἰδέα - oblik, slika, pralik, dosegnula značenje uzora ili pojave koja služi kao uzor. Liberalna demokracija postala je zacijelo planetarni uzor vladavine u svijetu za koji se u posljednjih nekoliko desetljeća opredijelila većina svjetskih građana ili barem vlada. Hegel bi takav razvoj vladavine puka opisao kao ideju koja se oblikovala u zbiljnost primjerenu svojemu pojmu. Međutim, ideal istodobno označuje kako je nešto ostvarilo stupanj najvišega savršenstva. Ideal je savršenost u nekom području. U tom drugom značenju, vladavina puka daleko je od ideala ; a s obzirom na manjkavosti i nesavršenosti koje pokazuje, pitanje je može li tako nešto uopće i dosegnuti. Jer svaka se vladavina odvija u sferi ljudskoga djelovanja koje se naziva politika. Mnogi koji su dublje promišljali o tim pitanjima zaključili su kako ne samo što je politika nesavršena nego često pokazuje i dijabolične vidove pa su je od renesanse, spomenimo samo najglasovitije poput Machiavellija i Hobbesa, nastojali osloboditi od etičkih normi koje čovjekovo djelovanje usmjeravaju prema savršenstvu. Nije bez razloga Rousseau dokazivao kako je demokracija zbog svoje savršenosti samo za narod bogova. Ljudi su nesavršena bića koja teško mogu živjeti u savršenim uvjetima pa im stoga takav poredak teško pristaje. Vladavina puka nije trajno stanje nego postupak izložen stalnoj mijeni. Ideal je u neprestanom prijeporu sa svojom izvanjskom zbiljom. Zato on uvijek ostaje samo nešto za čime se teži i sanja, nešto što upravlja ljudskim činidbama. U knjizi je riječ o pojedinim postajama povijesne plovidbe lađe demokracije. Središnja su razmatranja posvećena suvremenim tjesnacima, hridima i olujama s kojima se ona suočava na raznim meridijanima. Posebna se pozornost pri tom usmjerava na globalne perspektive i projekcije o pogodnostima i pogibeljima što očekuju lađu demokracije u budućnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo, Politologija, FilozofijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za filozofiju, Zagreb,
Filozofski fakultet u Splitu

Profili:

Avatar Url Pavo Barišić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Barišić, Pavo
Ideal vladavine puka. Uvod u filozofiju demokracije, Zagreb / Split: Hrvatsko filozofsko društvo / Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, 2016 (Sveučilišni udžbenik)
Barišić, P. (2016) Ideal vladavine puka. Uvod u filozofiju demokracije. Zagreb / Split, Hrvatsko filozofsko društvo / Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu.
@book{book, author = {Bari\v{s}i\'{c}, P.}, year = {2016}, pages = {272}, keywords = {democracy, philosophy, constitution, deliberation, republicanism, the public, ethos, civic virtue}, isbn = {978-953-164-179-1}, title = {the Ideal of the Rule of the People. Introduction to the Philosophy of Democracy}, keyword = {democracy, philosophy, constitution, deliberation, republicanism, the public, ethos, civic virtue}, publisher = {Hrvatsko filozofsko dru\v{s}tvo / Filozofski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Splitu}, publisherplace = {Zagreb / Split} }