Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Površinski proteini Lactobacillus vrsta (CROSBI ID 415727)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Puljić, Dominika Površinski proteini Lactobacillus vrsta / Kos, Blaženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Puljić, Dominika

Kos, Blaženka

hrvatski

Površinski proteini Lactobacillus vrsta

Kada je riječ o tehnološkim i zdravstvenim primjenama bakterija mliječne kiseline, sastav, struktura i komponente stanične stijenke, pogotovo površinski proteini, igraju glavne uloge. Stoga je cilj ovog rada bio dokazati prisutnost S-proteina i drugih površinskih proteina kod bakterijskih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus brevis D6, Lactobacillus brevis ZG1, Lactobacillus brevis SF9B, Lactobacillus brevis SF15B i Lactobacillus plantarum D13. Provođenjem SDS-PAGE elektroforeze površinskih proteina dokazana je prisutnost S-proteina i SLAP (eng. Surface-Layer Associated Proteins). Potvrda prisutnosti S-proteina provedena je detekcijom gena koji kodiraju za S-proteine. Provedenom PCR reakcijom sa sojevima L. helveticus M92, L. brevis D6, L. brevis ZG1, L. brevis SF9B i L. brevis SF15B, s početnicama Sprot 1 i Sprot 2, a potom i DNA elektroforezom PCR produkata dobiveni su pozitivni signali za sve ispitivane Lactobacillus sojeve što ukazuje da su odabrane specifične početnice pogodne za detekciju gena koji kodiraju za površinske S-proteine.

adhezija, Lactobacillus sojevi, površinski proteini, S-layer i SLAP

nije evidentirano

engleski

Surface proteins of Lactobacillus species

nije evidentirano

adhesion, Lactobacillus strains, surface proteins, S-layer and SLAPs

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

07.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano