Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Induciranje bakteriocinske aktivnosti bakterija mliječne kiseline u kokulturi (CROSBI ID 415724)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Marinić, Laura Induciranje bakteriocinske aktivnosti bakterija mliječne kiseline u kokulturi / Uroić, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Marinić, Laura

Uroić, Ksenija

hrvatski

Induciranje bakteriocinske aktivnosti bakterija mliječne kiseline u kokulturi

Svojstvo bakterija mliječne kiseline da inhibiraju rast drugih mikroorganizama rezultat je nastajanja i djelovanja organskih kiselina, prvenstveno mliječne i octene kiseline te posljedično niske pH vrijednosti okoliša, a mogu nastati i drugi metaboliti s antimikrobnom aktivnošću, kao što su vodikov peroksid, etanol, diacetil, acetaldehid i bakteriocini. Od svih navedenih spojeva, poseban se naglasak stavlja na bakteriocine, specifične peptide s antimikrobnim djelovanjem prema srodnim bakterijskim vrstama. Stoga je u ovom završnom radu provedeno ispitivanje prisutnosti gena koji kodiraju za plantaricine, odnosno enterocine kod sojeva BMK Lactobacillus brevis D6, Lactobacillus plantarum D13, Lactobacillus pentosus D1, Enterococcus durans D8 i Enterococcus faecium L3. Za daljnja ispitivanja bakteriocinskog djelovanja odabran je probiotički soj L. brevis D6. Budući da je bakteriocinska aktivnost usmjerena samo prema Gram-pozitivnim bakterijama kakve su i BMK, kao test-mikroorganizmi u tim ispitivanjima odabrane su dvije Gram-pozitivne bakterije koje se često pojavljuju kao kontaminanti u hrani - Staphylococcus aureus 3048 i Listeria monocytogenes ATCC 19111. Osim inhibitornog učinka probiotičkog soja L. brevis D6 na rast navedenih test-mikroorganizama, posebno je ispitana indukcija njegove bakteriocinogene aktivnosti uzgojem u kokultivaciji s istim test-mikroorganizmima.

bakterije mliječne kiseline, bakteriocini, kokultivacija

nije evidentirano

engleski

Co-culture-inducible bacteriocin production in lactic acid bacteria

nije evidentirano

lactic acid bacteria, bacteriocins, co-culture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

18.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano