Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 906592

KULTURNI KONTAKTI NA SJEVERNOM JADRANU


Buršić-Matijašić, Klara
KULTURNI KONTAKTI NA SJEVERNOM JADRANU // Jezici i kulture u vremenu i prostoru 7 / Gudurić, Snežana ; Kavgić, Aleksandar (ur.).
Novi Sad: Filozofski fakultet, 2017. str. 17-18 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
KULTURNI KONTAKTI NA SJEVERNOM JADRANU
(CULTURAL CONTACTS IN THE NORTHERN ADRIATIC)

Autori
Buršić-Matijašić, Klara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Jezici i kulture u vremenu i prostoru 7 / Gudurić, Snežana ; Kavgić, Aleksandar - Novi Sad : Filozofski fakultet, 2017, 17-18

ISBN
978-86-6065-435-1

Skup
Jezici i kulture u vremenu i protsoru 7

Mjesto i datum
Novi Sad, Srbija, 18-19.11.2017.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Sjeverni Jadran, Monte Ricco, kulturni kontakti, grčki natpis, keramika, terra sigillata, grafiti, radionički pečati
(Northern Adriatic, Monte Ricco, cultural contacts, greek inscription, pottery, terra sigillata, graffiti, workshops stamps)

Sažetak
Sjeverni Jadran je zanimljivo područje susreta i kontakata. Na temelju materijala s istraživanja nalazišta Monte Ricco kraj Vrsara (Istra, Hrvatska) izolirani su primjeci keramičkih ulomaka različitih provenijenca koji govore o importu ali i domaćoj proizvodnji na temelju stranih predložaka. Pored tzv. venetske keramike i keramike tipa Campana B, zanimljiv primjer predstavlja ulomak vrata posude s urezanim grčkim natpisom (ΦΙΛΗΜ[ΩΝ = Φιλήμ[ων = Philemon). Venetska keramika naziv je za keramiku sive boje koja se javlja u Istri u razdoblju od kraja 4. st. do sredine 1. st. pr. Kr. Predmeti načinjeni od takve vrste keramike služili su za pripremu i konzumiranje jela čime upotpunjuju sliku svakodnevnog života lokalnog stanovništva. Venetska keramika s lokaliteta Monte Ricco kraj Vrsara potvrđuje kontinuitet naseljenosti ovog područja kao i kontakte Histra sa stanovništvom Padske nizine, odnosno venetskog prostora. Keramika tipa Campana B – izvor proizvodnje je u Etruriji, a nastaje na tradiciji starije Campane A, koja se u III st. pr. Kr. Proizvodila se u Kampaniji (odatle naziv) ali izvorište tipa je na Siciliji gdje nastaje kao imitacija grčkih slikanih vaza. Campana B rasprostranjena je najviše na zapadnom Sredozemlju, gdje putuje kao “parazitski” dio brodskog tereta uz amfore s vinom. U Istru dolazi vjerojatno iz sjeverne Italije, također brodovima, a za histarsko je stanovništvo mogla predstavljati luksuznu robu.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Klara Buršić-Matijašić, (245842)