Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 906377

Naručitelji i izgradnja stambenih kuća i palača u Bakru 18. i početka 19. stoljeća


Puhmajer, Petar
Naručitelji i izgradnja stambenih kuća i palača u Bakru 18. i početka 19. stoljeća // Umjetnine, naručitelji i donatori. Prvi skup znanstvenog projekta ET TIBI DABO: naručitelji i donatori umjetnina u Istri, Hrvatskom primorju i sjevernoj Dalmaciji od 1300. do 1800. godine / Works of Art, Commissions and Donors. The Initial Conference of the Research Project ET TIBI DABO: Commissions and Donors in Istria, Croatian Littoral and North Dalmatia from 1300 to 1800 / Kudiš, Nina (ur.).
Rijeka: Filozofski fakultet u Rijeci, 2017. str. 28-29 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Naručitelji i izgradnja stambenih kuća i palača u Bakru 18. i početka 19. stoljeća
(Investors of the Town Houses and Palaces in Bakar in the 18th and the Turn of the 19th century)

Autori
Puhmajer, Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Umjetnine, naručitelji i donatori. Prvi skup znanstvenog projekta ET TIBI DABO: naručitelji i donatori umjetnina u Istri, Hrvatskom primorju i sjevernoj Dalmaciji od 1300. do 1800. godine / Works of Art, Commissions and Donors. The Initial Conference of the Research Project ET TIBI DABO: Commissions and Donors in Istria, Croatian Littoral and North Dalmatia from 1300 to 1800 / Kudiš, Nina - Rijeka : Filozofski fakultet u Rijeci, 2017, 28-29

Skup
Umjetnine, naručitelji i donatori. Prvi skup znanstvenog projekta ET TIBI DABO: naručitelji i donatori umjetnina u Istri, Hrvatskom primorju i sjevernoj Dalmaciji od 1300. do 1800. godine

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 17.-18.11.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Arhitektura, 18. stoljeće, 19. stoljeće, barokna arhitektura, klasicizam, Bakar, kuće, palače, zidni oslik, naručitelji
(Architecture, 18th century, 19th century, baroque architecture, neo-classicism, Bakar, houses, palaces, wall painting, investors, donors)

Sažetak
Početkom 18. stoljeća nastupio je novih zamah u razvoju Bakra kada se grad počinje širiti izvan gradskih zidina prema morskoj obali. Iako je urbanistički razvoj bio predodređen geomorfološkim uvjetima padine brijega, te je u prvo vrijeme došlo do formiranja nepravilnih ulica sa sporadično izgrađenim kućama, izgradnja je dosegla morsku obalu, duž koje se kuće podižu u pravilnoj regulacijskoj liniji, čime se naposlijetku formira lice grada prema moru. Arhitektura koja čini ove nizove većinom su stambene kuće iz 18. i prve polovine 19. stoljeća, a podiže ih bakarsko plemstvo i građanstvo, čiji je uspon upravo u tom razdoblju bio potaknut snažnom trgovačkom i pomorskom aktivnošću grada. Kao naručitelji se javljaju trgovci, obrtnici, kapetani i pojedini istaknuti plemići. I unatoč tome što gotovo cijeli korpus građevnog fonda tog razdoblja ostaje u okviru građanske arhitekture, javljaju se i primjeri reprezentativnog stanovanja pa uvjetno možemo govoriti i o palačama. Njihova je povijest danas posve nepoznata, a mnoge od njih nisu ni identificirane, no na temelju recentnih arhivskih i konzervatorskih istraživanja može se steći uvid u njihova nekadašnja prostorna i oblikovna obilježja. Nadalje, za neke je utvrđeno da su bile bogato opremljene zidnim slikama, što otvara nova pitanja o fenomenu razvoja građanskih kuća pa se stoga ovo izlaganje može smatrati tek uvodom u poznavanje stambene arhitekture Bakra u navedenom razdoblju.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2016-06-1265 - ET TIBI DABO: naručitelji i donatori umjetnina u Istri, Hrvatskom primorju i sjevernoj Dalmaciji od 1300. do 1800. godine (Nina Kudiš, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Petar Puhmajer, (336880)