Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 906351

Identifikacija pokretača poplava u Gradu Zagrebu i analiza oborinskih događaja 2013. i 2014. godine


Hrastovski, Matija; Mihalić Arbanas, Snježana; Bernat Gazibara, Sanja
Identifikacija pokretača poplava u Gradu Zagrebu i analiza oborinskih događaja 2013. i 2014. godine // Urbana utopija - pristupi planiranju urbanih prostora / Marinović, Paula (ur.).
Zagreb: Udruga studenata geografije Zagreb, 2017. str. 18-1 (predavanje, recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
Identifikacija pokretača poplava u Gradu Zagrebu i analiza oborinskih događaja 2013. i 2014. godine
(Identification of flood triggers in the City of Zagreb – Analysis of rainfall events from 2013 and 2014)

Autori
Hrastovski, Matija ; Mihalić Arbanas, Snježana ; Bernat Gazibara, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Urbana utopija - pristupi planiranju urbanih prostora / Marinović, Paula - Zagreb : Udruga studenata geografije Zagreb, 2017, 18-1

Skup
2. međunarodni multidisciplinarni kongres, Urbana utopija - pristupi planiranju urbanih prostora

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11-13.11.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
Poplave, granične vrijednosti oborine, oborinski događaj, Grad Zagreb
(Floods, treshold of precipitation, precipitation event, City of Zagreb)

Sažetak
U radu su analizirani Izvještaji s vatrogasnih intervencija na području Grada Zagreba vezani za ispumpavanja vode iz objekta i otvorenih prostora u 2013. i 2014. godini za vrijeme ekstremnih hidrometeoroloških uvjeta. Svrha rada bila je odrediti koji intenziteti i trajanje oborina su prouzročili pojavu poplava objekata i otvorenih prostora. U tu svrhu nužno je bilo provesti analize oborina s ciljem identifikacije oborinskih događaja koji su uzrokovali poplave u razdoblju 2013. i 2014. godine, te na temelju njih odrediti granične vrijednosti iznad kojih se pojavljuju poplave. Iskorišteno je 305 izvještaja s intervencija iz 2013. godine i 1018 izvještaja s intervencija iz 2014. godine. Podaci o dnevnim količinama oborina za 2013. i 2014. godinu dobiveni su s 12 meteoroloških postaja na području Grada Zagreba i 3 meteorološke postaje na području Grada Velike Gorice. Na temelju ovih podataka identificirano je ukupno 216 oborinskih događaja koji su prouzročili analizirane poplave u Gradu Zagrebu, a također i 569 oborinskih događaja koji nisu prouzročili poplave u istom razdoblju. Identificirani oborinski događaji uspoređeni su s evidencijom intervencija ispumpavanja i uspostavljena je uzročno - posljedična veza među njima. Na osnovi svih identificiranih oborinskih događaja određene su granične vrijednosti intenziteta i trajanja kritične oborine, i to minimalna i maksimalna vrijednost iznad kojih se pojavljuju poplave na području Grada Zagreba. Daljnja analiza prostorne distribucije identificiranih oborinskih događaja i registriranih poplava također omogućava izradu karte hazarda i rizika od poplava. Rezultati rada mogu se iskoristiti za izradu karte rizika od bujičnih poplava. Uspostavljanje sustava ranog upozoravanja na bujične poplave i identificirana područja na kojima bi se trebalo intervenirati, kako bi se smanjio rizik od bujičnih poplava, mogu unaprijediti zaštitu od poplava na području Grada Zagreba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb