Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje koncentracije šećera tijekom biološke obrade tropa grožđa pomoću Trametes versicolor (CROSBI ID 415636)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jovanovac, Marko Određivanje koncentracije šećera tijekom biološke obrade tropa grožđa pomoću Trametes versicolor / Bucić-Kojić, Ana (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Jovanovac, Marko

Bucić-Kojić, Ana

hrvatski

Određivanje koncentracije šećera tijekom biološke obrade tropa grožđa pomoću Trametes versicolor

Trop grožđa je otpad koji zaostaje nakon proizvodnje vina, te se u većini slučajeva bez dodatne obrade odlaže na deponije, u vinograde kao dodatak gnojivu ili se u krajnjem slučaju spaljuje. Primjenom europskih regulativa, takav način zbrinjavanja je neprihvatljiv. Trop grožđa je energetski i nutritivno visokovrijedna sirovina budući da predstavlja bogat izvor biološki aktivnih fenolnih spojeva te šećera koji su između ostalog neophodni u proizvodnji visokovrijednih produkata, primjerice bioetanola i bioplina.U ovom radu provedena je kruto-tekuća ekstrakcija šećera (uvjeti: temperatura 30 °C, vrijeme 30 min, broj okretaja tresilice 170 rpm, omjer kruto tekuće 25 mL/g) iz neobrađenog i biološki obrađenog tropa grožđa gljivom bijelog truljenja Trametes versicolor u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima s ciljem praćenja koncentracije i potrošnje šećera tijekom 15 dana fermentacije. Najzastupljeniji šećer u analiziranim ekstraktima biološki neobrađenog tropa grožđa bila je fruktoza (7, 09 mg/g), a potom su slijedile glukoza (5, 72 mg/g), maltotrioza (3, 88 mg/g.), maltoza (2, 48 mg/g) i saharoza (0, 63 mg/g). Praćenjem koncentracije pojedinačnih šećera u ekstraktima biološki obrađenog tropa grožđa tijekom 15 dana utvrđeno je da se najznačajnije promjene u koncentraciji promatranih šećera događaju u prvih 6-7 dana fermentacije gdje su se udjeli fruktoze, glukoze, maltotrioze i saharoze smanjivali u odnosu na početnu vrijednost, a udio maltoze je bio konstantan prvih pet dana fermentacije te se potom povećavao nakon šestog dana fermentacije.

trop grožđa ; Trametes versicolor ; šećeri u grožđanom tropu

nije evidentirano

engleski

Determination of sugar concentration during biological treatment of grape pomace with Trametes versicolor

nije evidentirano

grape pomace ; Trametes versicolor ; sugars in grape pomace

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

11.04.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija

Poveznice