Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

„Tko se ne osveti taj se ne posveti“ povijesno-antropološka analiza dalmatinske izreke u kontekstu društveno-običajnog kontinuiteta (18. i 19. stoljeće) (CROSBI ID 655006)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Oršolić, Tado „Tko se ne osveti taj se ne posveti“ povijesno-antropološka analiza dalmatinske izreke u kontekstu društveno-običajnog kontinuiteta (18. i 19. stoljeće) // Dalmacija u prostoru i vremenu – Što Dalmacija jest a što nije? / Mirošević, Lena ; Graovac Matassi, Vera (ur.). Zadar: Sveučilište u Zadru, 2012. str. 101-110

Podaci o odgovornosti

Oršolić, Tado

hrvatski

„Tko se ne osveti taj se ne posveti“ povijesno-antropološka analiza dalmatinske izreke u kontekstu društveno-običajnog kontinuiteta (18. i 19. stoljeće)

Obično se osveta, tijekom razmatranog razdoblja, smatrala časnim moralnim postupkom i ona je morala biti radi zadovoljštine i običajne pravde provedena, radi obiteljske i osobne časti. Osvetnička pobuda u krajevima kopnene Dalmacije imala je svoje temelje u raznim elementima koji su je činili specifičnom. Djelomično je običaj osvete a potom i krvarine ili cijena koja se morala platiti za prolivenu krv bilo naslijeđe pravno-moralnog narodnog običaja. Osveta i krvarina su dvojako uzrokovani i to ponajprije stalnim ratnim okruženjem u kojem se stanovništvo kopnene Dalmacije nalazilo (dvostoljetna prisutnost Osmanlija) te miješanjem vlaškog stanovništva koje se doselilo na ta područja. Vlaško stanovništvo je sa sobom donijelo svojevrsne patrijarhalno-društvene običaje koji su se injektirali u šire postojeće društvene sredine. Postojeće uprave u Dalmaciji, osobito za vrijeme mletačke, nisu imale posebnog interesa u kulturno-prosvjetnom i civilizacijskom razvoju širih društvenih slojeva, osim francuske i kasnije za vrijeme druge austrijske uprave, te se tek od sredine 19. st. naziru značajnije promjene u kulturno-prosvjetnim pogledu. U radu se ta temelju raznih izvornih izvješća i putopisa nastojalo analitički uočiti koji su to aspekti utjecali na održanje ovakvog narodnog običaja i zašto se on održao tijekom dugog razdoblja dalmatinske povijesti.

osveta, krvarina, 18. i 19. stoljeće, kopnena Dalmacija

nije evidentirano

engleski

"He who does not seek revenge shall not find blessing" the historical-anthropological analysis of Dalmatian sayings within the context of social-customary continuity (18-th and 19-th century)

nije evidentirano

revenge, "payment in blood", 18-th and 19-th century, inland Dalmatia

nije evidentirano

Podaci o prilogu

101-110.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Dalmacija u prostoru i vremenu – Što Dalmacija jest a što nije?

Mirošević, Lena ; Graovac Matassi, Vera

Zadar: Sveučilište u Zadru

978-953-331-058-9

Podaci o skupu

Dalmacija u prostoru i vremenu-Što Dalmacija jest, a što nije?

predavanje

14.06.2012-16.06.2012

Zadar, Hrvatska

Povezanost rada

Arheologija, Geografija, Povijest