Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 906060

Heideggerov kraj


Heideggerov kraj, Tuzla ; Zagreb: Centar za kulturu i edukaciju »Logos« i Hrvatsko društvo »Karl Jaspers«, 2017 (zbornik)


Naslov
Heideggerov kraj
(Heidegger's End)

Urednik/ci
Šadić, Rusmir ; Pešić, Boško

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Centar za kulturu i edukaciju »Logos« i Hrvatsko društvo »Karl Jaspers«

Grad
Tuzla ; Zagreb

Godina
2017

Stranica
150

ISBN
2-0-8213-9926-978

Ključne riječi
Heidegger, kraj filozofije, mišljenje
(Heidegger, End of Philosophy, Thinking)

Sažetak
Heideggerov kraj – što je naslov ovoga zbornika radova – krije moguću opasnost pogrešnog čitanja/razumijevanja na što želimo ukazati. Naime, Heideggerov kraj ovdje nikako ne treba razumjeti kao kraj Heideggera na način koji implicira svojevrsno nadilaženje Heideggerove misli, koja sa pozicija sadašnjeg postaje izlišnom te u važećem smislu okončanom. Kraj o kome govorimo u sebi ne nosi nikakvu oznaku koja bi upućivala na dovršenost i krajnju izrečenost. Također, naslov Heideggerov kraj ne cilja ni ‛završnu’ fazu Heideggerove filozofije – ako je u tim oznakama moguće govoriti – budući da bi takvo čitanje njegovih tekstova pretpostavljalo odustajanje od temeljnih ideja, problema i kategorija iz ‛prethodne’ faze te potpunu izmjenu staze kojom se njegovo mišljenje kretalo. Konačno, naslov Heideggerov kraj sugerira kraj kao mjesto na kome se sabire ukupna Heideggerova misao i pozicija iz koje je jedino moguće filozofski legitimno pristupiti autentičnom Heideggerovom mišljenju u cjelini. Selektivni i odveć tendenciozni pristupi kojima izmiče cjelina Heideggerovog opusa uglavnom skončavaju u onim kvalifikacijama i određenjima koja nisu imanentna naravi Heideggerove filozofije, te zapravo ukazuju da je pri takvoj eksplikaciji sama stvar promašena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilozofijaPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Boško Pešić (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Heideggerov kraj, Tuzla ; Zagreb: Centar za kulturu i edukaciju »Logos« i Hrvatsko društvo »Karl Jaspers«, 2017 (zbornik)
Šadić, R. & Pešić, B. (ur.) (2017) Heideggerov kraj. Tuzla ; Zagreb, Centar za kulturu i edukaciju »Logos« i Hrvatsko društvo »Karl Jaspers«.
@book{book, year = {2017}, pages = {150}, keywords = {Heidegger, End of Philosophy, Thinking}, isbn = {2-0-8213-9926-978}, title = {Heidegger's End}, keyword = {Heidegger, End of Philosophy, Thinking}, publisher = {Centar za kulturu i edukaciju »Logos« i Hrvatsko dru\v{s}tvo »Karl Jaspers«}, publisherplace = {Tuzla ; Zagreb} }