Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na tvari boje i arome u bijelim vinima baranjskog vinogorja (CROSBI ID 654945)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Pichler, Anita ; Kopjar, Mirela ; Ivić, Ivana Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na tvari boje i arome u bijelim vinima baranjskog vinogorja // Book of abstracts of 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health, Osijek, Croatia, October 12th-13th 2017 / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek, 2017. str. 121-121

Podaci o odgovornosti

Pichler, Anita ; Kopjar, Mirela ; Ivić, Ivana

hrvatski

Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na tvari boje i arome u bijelim vinima baranjskog vinogorja

Aroma vina predstavlja kemijski kompleks koji sadrži preko tisuću hlapljivih spojeva, na osnovu kojih se može odrediti i kvaliteta vina, a igra i veliku ulogu kod odabira vina od strane potrošača. Dio tih spojeva potječe od same sorte grožđa, dok se ostali oslobađaju tijekom procesa fermentacije i tijekom odležavanja i dozrijevanja vina. Dosadašnja istraživanja utvrdila su pozitivan utjecaj umjerene konzumacije crnih vina na ljudsko zdravlje zbog većeg sadržaja polifenola. Međutim, novija istraživanja pokazuju da polifenoli u bijelim vinima imaju jače antioksidativno djelovanje. Ovisno o sorti grožđa i načinu prerade, sadržaj polifenola je različit, a najčešće su to spojevi iz grupe tanina i tvari boje. Danas se pažnja posvećuje njihovoj nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti, antioksidacijskom, antibakterijskom, antikancerogenom djelovanju i dr. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola, flavonoida te antioksidacijsku aktivnost u bijelim vinima baranjskog vinogorja Istočne Slavonije (uzorci: Chardonnay i Graševina, berba 2012. i 2013.). Rezultati su pokazali da sorta, geografski položaj i klimatski uvjeti utječu na sadržaj navedenih spojeva. Sorte Chardonnay iz 2012. i 2013. imale su veći sadržaj spojeva arome, flavonoida (najveći sadržaj kod Chardonnay iz 2012.) i polifenola u odnosu na Graševinu, ali su imale manju antioksidacijsku aktivnost (najveća je kod Graševine iz 2012.).

aromatski spojevi , flavonoidi ; polifenoli ; nutritivna vrijednost ; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

The influence of geographic and climatic conditions on color and aroma compounds in white wines from the Baranja vineyards

nije evidentirano

aroma compound, flavonoids, polyphenols, nutritional value, antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

121-121.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstracts of 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health, Osijek, Croatia, October 12th-13th 2017

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek:

978-953-7005-49-8

2232-9536

Podaci o skupu

10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health, Osijek, Croatia, October 12th-13th 2017

predavanje

12.10.2017-13.10.2017

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija