Umjerenom konzumacijom piva do dobrobiti za zdravlje (CROSBI ID 415576)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jerbić, Danijela
Mastanjević, Kristina
hrvatski
Umjerenom konzumacijom piva do dobrobiti za zdravlje
Pivo je vrlo popularno piće još od drevnih vremena. Sumerani, Balilonci, Rimljani pa i ostatak Europskog kontinenta proizvodili su pivo kao osvježavajuće, ali i hranjivo piće koje je bilo dostupno širokim masama. Donedavno se smatralo da je pivo samo alkoholno piće, no u novije vrijeme sve se više govori o povoljnom utjecaju umjerene konzumacije piva na zdravlje ljudi. Mala količina alkohola te antioksidativni spojevi (fenoli, polifenoli) u pivu mogu povoljno djelovati na sprječavanje nekih bolesti, odnosno pridonjeti ukupnom poboljšanju zdravlja u ljudi koji se pridržavaju umjerene konzumacije piva, što znači da popiju do 0, 5 L piva dnevno. Cilj ovoga rada je dati kratak pregled najvažnijih spojeva iz piva koji se povezuju sa prevencijom određenih bolesti koje se također spominju u ovom radu.
pivo ; antioksidativna aktivnost ; zdravlje ; prevencija bolesti
nije evidentirano
engleski
Health benefits of moderate beer consumption
nije evidentirano
beer ; antioxidant activity ; health ; prevention of disease
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
26.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek