Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Citolitička razgradnja zrna tijekom slađenja različitih sortnih skupina ječma (CROSBI ID 415575)

Ocjenski rad | diplomski rad

Magdić, Marko Citolitička razgradnja zrna tijekom slađenja različitih sortnih skupina ječma / Mastanjević, Kristina ; Šimić, Gordana (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Magdić, Marko

Mastanjević, Kristina ; Šimić, Gordana

hrvatski

Citolitička razgradnja zrna tijekom slađenja različitih sortnih skupina ječma

U radu je određena kakvoća različitih skupina ječma koji su mikroslađenjem prevedeni u slad. Ukupno je laboratorijski analizirano 25 uzoraka ječma, odnosno slada. U analize su uključene pivarske, stočne i višenamjenske sorte. Citolitička razgrađenost određena je na temelju rezultata friabilnosti, količine ekstrakta, razlike ekstrakta, viskoznosti i udjela β- glukana. Cilj rada bio je ustanoviti postoji li razlika između različitih sortnih skupina ječma prema ispitivanim parametrima. Prema prosjeku rezultata provedenih ispitivanja pivarske sorte su pokazale najbolju razgrađenost zrna. Sorta Pivarac u svim analizama, osim friabilnosti, udovoljava zadanim parametrima kakvoće slada. Najnižu viskoznost i najmanji udio β-glukana ostvarila je sorta Tiffany. Sadržaj β-glukana određen je u uzorcima ječma i slada. Ustanovljeno je da količina β-glukana u ječmu nije ključan faktor koji uvjetuje dobru modifikaciju zrna ječma tijekom slađenja. U većini ispitivanja najniže vrijednosti citolitičke razgradnje postigle su sorte i linije golozrnog tipa ječma (Osvit i Osk. 5.119/10-12), te sorta Rex.

ječam ; sorte ječma ; mikroslađenje ; citolitička razgradnja

nije evidentirano

engleski

Cytolitic degradation of grains during malting of different varieties of barley cultivars

nije evidentirano

barley ; barley cultivars ; micro-malting ; cytolitic degradation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

26.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija