Citolitička razgradnja zrna tijekom slađenja različitih sortnih skupina ječma (CROSBI ID 415575)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Magdić, Marko
Mastanjević, Kristina ; Šimić, Gordana
hrvatski
Citolitička razgradnja zrna tijekom slađenja različitih sortnih skupina ječma
U radu je određena kakvoća različitih skupina ječma koji su mikroslađenjem prevedeni u slad. Ukupno je laboratorijski analizirano 25 uzoraka ječma, odnosno slada. U analize su uključene pivarske, stočne i višenamjenske sorte. Citolitička razgrađenost određena je na temelju rezultata friabilnosti, količine ekstrakta, razlike ekstrakta, viskoznosti i udjela β- glukana. Cilj rada bio je ustanoviti postoji li razlika između različitih sortnih skupina ječma prema ispitivanim parametrima. Prema prosjeku rezultata provedenih ispitivanja pivarske sorte su pokazale najbolju razgrađenost zrna. Sorta Pivarac u svim analizama, osim friabilnosti, udovoljava zadanim parametrima kakvoće slada. Najnižu viskoznost i najmanji udio β-glukana ostvarila je sorta Tiffany. Sadržaj β-glukana određen je u uzorcima ječma i slada. Ustanovljeno je da količina β-glukana u ječmu nije ključan faktor koji uvjetuje dobru modifikaciju zrna ječma tijekom slađenja. U većini ispitivanja najniže vrijednosti citolitičke razgradnje postigle su sorte i linije golozrnog tipa ječma (Osvit i Osk. 5.119/10-12), te sorta Rex.
ječam ; sorte ječma ; mikroslađenje ; citolitička razgradnja
nije evidentirano
engleski
Cytolitic degradation of grains during malting of different varieties of barley cultivars
nije evidentirano
barley ; barley cultivars ; micro-malting ; cytolitic degradation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
26.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek