Antioksidativna aktivnost vrste Salvia hispanica L. (CROSBI ID 415564)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vlašiček, Ivan
Cesar, Vera
Begović, Lidija
hrvatski
Antioksidativna aktivnost vrste Salvia hispanica L.
Chia (Salvia hispanica L.) jednogodišnja je biljka poznata kao izvor sjemenki bogatih nutrijentima. U ovome radu ispitivan je utjecaj osvjetljavanja etioliranih klijanaca chije, tijekom 24 i 48 sata, na njihovu ukupnu antioksidativnu aktivnost, te na sadržaj ukupnih topljivih polifenola, askorbinske kiseline i koncentraciju karotenoida. Najveća koncentracija karotenoida izmjerena je nakon 48 sati osvjetljavanja, jednako kao i sadržaja askorbinske kiseline. Sadržaj ukupnih topljivih polifenola te ukupna antioksidativna aktivnost veći su u klijanaca izloženih svjetlosti u odnosu na etiolirane klijance, ali nema razlike između klijanaca izloženih svjetlu nakon 24 i 48 sati. Iz dobivenih rezultata možemo zaključiti da osvjetljavanje povoljno djeluje na ukupnu antioksidativnu aktivnost klijanaca, sadržaj ukupnih topljivih polifenola i askorbinske kiseline te koncentraciju karotenoida.
Salvia hispanica ; chia ; antioksidativna aktivnost ; DPPH ; polifenoli ; askorbinska kiselina ; karotenoidi
nije evidentirano
engleski
Antioxydative activity of Salvia hispanica L.
nije evidentirano
Salvia hispanica ; chia ; antioxidative activity ; DPPH ; total soluble phenolics ; ascorbic acid ; carotenoids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
15
28.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek