Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidativna aktivnost vrste Salvia hispanica L. (CROSBI ID 415564)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vlašiček, Ivan Antioksidativna aktivnost vrste Salvia hispanica L. / Cesar, Vera (mentor); Begović, Lidija (neposredni voditelj). Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, . 2017

Podaci o odgovornosti

Vlašiček, Ivan

Cesar, Vera

Begović, Lidija

hrvatski

Antioksidativna aktivnost vrste Salvia hispanica L.

Chia (Salvia hispanica L.) jednogodišnja je biljka poznata kao izvor sjemenki bogatih nutrijentima. U ovome radu ispitivan je utjecaj osvjetljavanja etioliranih klijanaca chije, tijekom 24 i 48 sata, na njihovu ukupnu antioksidativnu aktivnost, te na sadržaj ukupnih topljivih polifenola, askorbinske kiseline i koncentraciju karotenoida. Najveća koncentracija karotenoida izmjerena je nakon 48 sati osvjetljavanja, jednako kao i sadržaja askorbinske kiseline. Sadržaj ukupnih topljivih polifenola te ukupna antioksidativna aktivnost veći su u klijanaca izloženih svjetlosti u odnosu na etiolirane klijance, ali nema razlike između klijanaca izloženih svjetlu nakon 24 i 48 sati. Iz dobivenih rezultata možemo zaključiti da osvjetljavanje povoljno djeluje na ukupnu antioksidativnu aktivnost klijanaca, sadržaj ukupnih topljivih polifenola i askorbinske kiseline te koncentraciju karotenoida.

Salvia hispanica ; chia ; antioksidativna aktivnost ; DPPH ; polifenoli ; askorbinska kiselina ; karotenoidi

nije evidentirano

engleski

Antioxydative activity of Salvia hispanica L.

nije evidentirano

Salvia hispanica ; chia ; antioxidative activity ; DPPH ; total soluble phenolics ; ascorbic acid ; carotenoids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

15

28.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju

Osijek

Povezanost rada

Biologija