Ispitivanje kakvoće zrna soje uzgojene uz dodatak korisnih mikroorganizama (CROSBI ID 415537)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Djurdjević, Ivana
Lenart, Lidija
hrvatski
Ispitivanje kakvoće zrna soje uzgojene uz dodatak korisnih mikroorganizama
Soja je specifična biljka, vrlo kvalitetnog sastava i velikih mogućnosti primjene u prehrani koju se mora dobro poznavati i znati proizvoditi. Kvaliteta soje procjenjuje se na osnovi uzgojnih komponenata uroda i prema kemijskom sastavu zrna. Cilj ovog rada bio je ispitati urod, hektolitarsku masa i vlažnost zrna te sadržaj bjelančevina i ulja u zrnu kao najvažnije odlike kakvoće zrna dva kultivara soje (Ika i Tena) uzgojene uz dvije varijante gnojidbe, dvije varijante navodnjavanja i četiri vrste tretmana korisnim (efektivnim) mikroorganizmima pri poljoprivrednom pokusu. Najveći urod (5004, 33 kg/ha) i najveću hektolitarsku masu (71, 23 kg) imala je sorta Tena uzgojena s pomoću korisnih mikroorganizama pri tretmanu KM3 u varijanti bez navodnjavanja ali uz gnojidbu dušikom. Najveći sadržaj ulja u varijanti s navodnjavanjem i bez gnojidbe imala je sorta Tena (22, 7%) pri tretmanu korisnim mikroorganizamima KM3. Sorta Ika imala je najveći sadržaj bjelančevina u zrnu uz isti tretman KM3 ali u varijanti uz navodnjavanje i s gnojidbom. Najnižu vlažnost imalo je zrno soje sorte Tena (10, 42 %) uzgojeno uz dodatak korisnih mikroorganizama (KM3) u varijanti s navodnjavanjem i bez gnojidbe. Uzgoj soje uz dodatak korisnih mikroorganizama pokazao se kao učinkovit kod svih ispitanih parametara kakvoće.
soja ; korisni mikroorganizmi ; uzgoj ; kakvoća soje
nije evidentirano
engleski
Testing the quality of soybeans grown with the addition of beneficial microorganisms
nije evidentirano
soybean ; beneficial microorganisms ; cultivation ; quality soybeans
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
08.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek