Ispitivanje kakvoće zrna kukuruza uzgojenog uz dodatak korisnih mikroorganizama (CROSBI ID 415531)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tomas, Ivan
Lenart, Lidija ; Marček, Tihana
Podravac, Dijana
hrvatski
Ispitivanje kakvoće zrna kukuruza uzgojenog uz dodatak korisnih mikroorganizama
Kukuruz (Zea mays L.) je jedna od vodećih poljoprivrednih kultura u svijetu, a kao takav se koristi za hranidbu stoke, ljudsku prehranu i u raznim industrijama. Kvaliteta kukuruza procjenjuje se na osnovi uzgojnih komponenata uroda i prema kemijskom sastavu zrna. Zadatak ovog rada je bio istražiti učinkovitost različitih pripravaka korisnih mikroorganizama EM tehnologije u varijantama uz navodnjavanje i gnojidbu kao i bez ikakvih tretmana na urod i osnovna svojstva kakvoće zrna hibrida kukuruza OSSK 499. Uzorci zrna kukuruza uzimani su tijekom žetve, a njih određivao sadržaj proteina, ulja, vlažnosti zrna, hektolitarske mase i udjela škroba. Najveći urod 13140 kg/ha zabilježen je u varijanti racionalnog navodnjavanja, uz gnojidbu 100 kg/ha dušika i bez tretmana KM. Najveća hektolitarska masa u iznosu 79 kg je zabilježena kod usjeva kukuruza uzgojenog uz bogato navodnjavanje, gnojidbu od 200 kg/ha dušika i bez primjene KM. Najveću količinu vode u zrnu imao je kukuruz uzgojen bez gnojidbe, uz bogato navodnjavanje i bez tretiranja KM. Najveći sadržaj bjelančevina u zrnu imao je kukuruz uzgojen u varijanti bez navodnjavanja, uz gnojidbu 200 kg/ha dušika i uz tretiranje KM1. Najviši sadržaj ulja u zrnu imao je kukuruz uzgojen bez navodnjavanja i gnojidbe, ali uz KM3. Zrno kukuruza uzgojenog uz racionalno navodnjavanje, bez gnojidbe i bez primjene KM imalo je najviši udio škroba. Iz navedenog se može zaključiti da je upotreba KM imala najveći utjecaj na parametre bjelančevina i ulja u zrnu kukuruza.
kukuruz ; korisni mikroorganizmi ; uzgoj ; kakvoća usjeva ; EM tehnologija
nije evidentirano
engleski
Testing the quality of corn grown with the addition of beneficial microorganisms
nije evidentirano
corn ; beneficial microorganisms ; cultivation ; EM technology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
22.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti