Struktura i svojstva voskova (CROSBI ID 415527)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Žulj, Marta
Leskovac, Mirela
hrvatski
Struktura i svojstva voskova
Voskovi su sve krute ili tekuće tvari koje sadrže ugljikovodike, kiseline, alkohole i estere bez obzira na podrijetlo ili način dobivanja. Zbog njihove složene strukture nije ih jednostavno opisati i zato postoje razne podjele voskova. Prema podrijetlu dijele se na prirodne i sintetske. Prirodni voskovi su materijali biljnog ili životinjskog podrijetla a dobivaju se iz različitih sjemenki, povrća, izlučevina pčela i drugih insekata. Svojstva tih materijala razlikuju se od svojstava sintetskih voskova koji se dobivaju iz nafte, minerala i produkata nafte. Dobro su poznati prirodni voskovi karnaube, soje, montana, šelak i pčelinji vosak ali njihova količina je znatno manja u usporedbi sa sintetskim voskovima koji se dobivaju iz nafte. U ovom radu istražena su svojstva šest voskova, tri prirodna i tri sintetska. Strukturna analiza voskova provedena je primjenom FTIR-ATR spektroskopije a površinske karakteristike mjerenjem kontaktnog kuta. Toplinska svojstva voskova analizirana su pomoću diferencijalnog pretražnog kalorimetra. Analiza gorenja provedena je na svijećama pripravljenim od različitih voskova te je procijenjena brzina gorenja.
vosak, parafin, sojin vosak, pčelinji vosak, toplinska svojstva
nije evidentirano
engleski
Structure and properties of waxes
nije evidentirano
waxes, paraffin, soya bean wax, beeswax, properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
22.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb