Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 905334

Interpretacija povijesti spasenja u teologiji K. Rahnera


Antunović, Ivo; Ražov, Elvis
Interpretacija povijesti spasenja u teologiji K. Rahnera // Obnovljeni život : časopis za religioznu kulturu, 69 (2014), 3; 369-380 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Interpretacija povijesti spasenja u teologiji K. Rahnera
(An Interpretation of Salvation History in the Theology of K. Rahner)

Autori
Antunović, Ivo ; Ražov, Elvis

Izvornik
Obnovljeni život : časopis za religioznu kulturu (0351-3947) 69 (2014), 3; 369-380

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Povijest spasenja ; Logos ; egzistencija ; Trojstvo ; ekonomija spasenja ; Božja »samointerpretacija« ; vječnost i vrijeme ; utjelovljenje
(Salvation history ; Logos ; existence ; Trinity ; economy of salvation ; God’s »self–interpretation« ; eternity and time ; incarnation)

Sažetak
Tematika povijesti spasenja zauzima važno mjesto u mislima Karla Rahnera. Suvremeni čovjek doživljava svijet oko sebe kao neprobojnu mrežu različitih zbivanja koja na svoj način čine povijest čovječanstva. Ta ista povijest satkana je od bezbroj ljudskih sudbina koje se čovjeku možda katkada čine beznačajnima. To tako izgleda kada se povijest promatra konzumeristički. Iz nje se uzima samo ono što trenutno zatreba, a sve se ostalo odlaže u »koš za smeće«. Međutim, to je pogrešan pristup ljudskoj povijesti. Postoji i drukčiji način gledanja na povijesna zbivanja i njezino vrednovanje. Rahner smatra da ljudska povijest zadobiva potpuno drukčije obilježje kada Bog ima svoje mjesto u njoj. On smatra da se u mreži ljudskih zbivanja Bog pokazuje kao nedohvatljiva tajna. Što je Bog manje prisutan u ljudskoj svakodnevnoj povijesti, to ona postaje besadržajnija, bezvrijednija i predmetom manipulacije. Bez pravoga štovanja Boga u povijesti i sama religija postaje ideologija s mnoštvom izreka i zakona, propisa i običaja koji se pretvaraju u neprobojni zid koji priječi da se Božji tajanstveni glas čuje i prepozna. Unatoč svim ljudskim ograničenjima, Bog je nazočan u ljudskoj povijesti i to, kako Rahner naglašava, na simboličan način. Temeljni je simbol Boga Oca u ljudskoj povijesti Logos, stoga je teologija o Logosu u eminentnom smislu teologija simbola u pravome smislu te riječi. Logos je Očeva »riječ«, njegova savršena »slika«, odraz njegove biti, njegova izričajnost. U tom smislu, Logos je Očev »simbol«, istobitan s njime, a istovremeno različit od stvarnosti koju simbolizira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet filozofije i religijskih znanosti,
Sveučilište u Zadru