Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 905321

Utjecaj didaktičkih izložbi "Porodica i domaćinstvo" na promoviranje modela stambenih zajednica


Jukić, Tihomir; Vukić, Feđa
Utjecaj didaktičkih izložbi "Porodica i domaćinstvo" na promoviranje modela stambenih zajednica // Modeli revitalizacije i unaprjeđenja kulturnog naslijeđa. Multidisciplinarni dijalog / Obad Šćitaroci, Mladen (ur.).
Zagreb: Arhitektonski fakultet, 2017. str. 99-99 (ostalo, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj didaktičkih izložbi "Porodica i domaćinstvo" na promoviranje modela stambenih zajednica
(The influence of didactic exhibitions "Porodica i domaćinstvo" (Family and Household) on the promotion of residential community models)

Autori
Jukić, Tihomir ; Vukić, Feđa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Modeli revitalizacije i unaprjeđenja kulturnog naslijeđa. Multidisciplinarni dijalog / Obad Šćitaroci, Mladen - Zagreb : Arhitektonski fakultet, 2017, 99-99

ISBN
978-953-8042-29-4

Skup
Modeli revitalizacije i unaprjeđenja kulturnog naslijeđa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.05.2017

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Modeli stanovanja, izložbe
(Residential models, exhibitions)

Sažetak
Istraživanje je usmjereno na formiranje modela zajedničkog stanovanja nakon Drugoga svjetskog rata. Osnovno je pitanje koliko su didaktičke izložbe organizacije Porodica i domaćinstvo, održavane na Zagrebačkom Velesajmu od 1957. do 1960. godine, utjecale na promoviranje modela stambenih zajednica u Urbanističkom planu Južnog Zagreba. Poslijeratno razdoblje obilježila je potreba za gradnjom velikog broja stanova uz racionalnu uporabu materijala i pravilno korištenje malobrojnih arhitektonskih i građevinskih stručnjaka, težeći ka novim modelima planiranja i gradnje stambenih zgrada. Krajem 1950-ih izrazito su bile aktualne teme stanovanja u gradu. To su i godine značajnih događanja koja su izravno ili posredno imala velik utjecaj na daljnji tijek razvoja koncepta stana, stambene zgrade, stambene zajednice i stambenog naselja, kao osnovnih jedinica većeg su stava. Značajnu ulogu u naobrazbi stanovništva i traženja novih modela stanovanja imale su upravo međunarodne revijalne izložbe organizacije Porodica i domaćinstvo, koje su objedinjavale sve aspekte života „novog čovjeka“ u „novom društvu“, dok se edukacijska Izložba društvenog standarda bavila posredno tom temom i mogućim modelima stanovanja u gradu. Važnu su ulogu za tumačenje društvene opravdanosti novih stambenih zajednica imali i teorijski članci u časopisu organizacije Porodica i domaćinstvo. Cilj ovog rada bilo je istraživanje mogućeg utjecaja zagrebačkih izložbi, kao i izložbe Stan za naše prilike (Ljubljana, 1956.) na formiranje novih participativnih modela stanovanja u gradu. Jedan od ciljeva je bilo analiziranje pretpostavki za ostvarivanje tih modela. Njihova provedba je bila moguća tek usklađivanjem zakonske regulative te donošenjem novih propisa i zakona o nacionalizaciji građevinskog zemljišta, što je bio preduvjet formiranja stambenih zajednica. Uspostavljanje izvlaštenja zemljišta u većim gradovima je također bio preduvjet formiranju novog modela stambene zajednice. Istražen je i teoretski utjecaj na nove poslijeratne modele stanovanja u vidu stambenih zajednica. Temu stambene (lokalne) zajednice možemo pratiti još od radova autora čikaške škole i njihove kritike života u velikom gradu i potragom za „malom društvenom zajednicom“. Odabrani su primjeri za istraživanje i provedena je usporedba izvedenih modela stambenih zajednica i njihovih mogućih međuutjecaja na primjerima dva nova grada – Brazilije i Novoga Zagreba, koji su ujedno predstavljali i odraz novih društava. Uočava se i jasna veza između promoviranih modela stambenih zajednica Didaktičkih izložbi Porodica i domaćinstvo i izvedenog Urbanističkog plana za Južni Zagreb iz 1962. godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, Interdisciplinarne humanističke znanosti, Dizajn



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-2032 - Urbanizam naslijeđa - Urbanistički i prostorni modeli za oživljavanje i unaprjeđenje kulturnoga naslijeđa (Mladen Šćitaroci, )

Ustanove
Arhitektonski fakultet, Zagreb