Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 905241

Istraživanje o percepcijama građana o stanju sigurnosti u Gradu Splitu


Kurtović Mišić, Anita; Boban, Marija
Istraživanje o percepcijama građana o stanju sigurnosti u Gradu Splitu, Split: Sveučilište u Splitu Pravni fakultet, 2015 (Stručna publlikacija)


CROSBI ID: 905241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje o percepcijama građana o stanju sigurnosti u Gradu Splitu
(Research on the perceptions of citizens on the security situation in the City of Split)

Autori
Kurtović Mišić, Anita ; Boban, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, stručna publlikacija, strucna

Izdavač
Sveučilište u Splitu Pravni fakultet

Grad
Split

Godina
2015

Stranica
130

ISBN
978-953-6102-97-6

Ključne riječi
sigurnost, istraživanje, Grad Split, percepcije, građani
(afety, research, City of Split, perceptions, citizens)

Sažetak
Svako je istraživanje sustavni pokušaj dolaženja do potpunijeg saznanja o nekom pitanju ili društvenoj pojavi u odnosu na ono što o njoj već znamo. Ovaj općeniti okvir popunjava se na razne načine, i to: prikupljanjem osnovnih podataka, informacija, različitim istraživačkim projektima, a sve kako bismo došli do saznanja o zakonitostima u društvenim pojavama općenito, odnosno ovdje konkretno o percepcijama građana o stanju sigurnosti u Gradu Splitu. S obzirom na širinu i kompleksnost navedenih pitanja, izbor sustava i metoda istraživanja gotovo je neograničen. Međutim, ovdje i prije svega princip racionalnosti određuje okvir instrumenata istraživanja, ali kod toga se naravno mora poštovati društvena važnost i karakter znanstvenog dohvata spomenutih pitanja. Istraživanjem se podvrgavaju ista pitanja u istim i različitim sredinama i vremenskim razdobljima, teritoriju, društvenim skupinama, urbaniziranim i rubnim područjima Grada i druge raznolikosti. Ona potvrđuju ili obaraju pretpostavke hipoteze, dopunjavaju ili podvrgavaju kritici određene varijable, kako se zaključci ne bi pretvorili u dogme i sterilna naklapanja. Svako je istraživanje pa i ovo kognitivno uobličavanje stvarnosti u interakciji s znanstvenim mišljenjem i nataloženim iskustvom ljudskog življenja tijekom čovjekove povijesti. Doduše, istraživanje se u svom najjednostavnijem obliku oslanja, pa i od njih polazi, na racionalnu razvijenost ljudskih stavova a što je prva razina koja se indicira ovim istraživanjem provedenim na inicijativu Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Splita u suradnji sa Pravnim fakultetom u Splitu o percepciji i stavovima građana o stanju sigurnosti u Gradu Splitu Istraživati u biti znači spoznavati na bazi empirijski utvrđenih činjenica, a što i jedino osigurava čvrsto tlo pod nogama. S druge strane razmišljanje treba vezati i za teorijska znanja da nas oslanjanje na samu empiriju ne bi dovelo u situaciju da se „od drveća ne vidi šuma“, odnosno da istraživanje ne bi postalo smo sebi svrhom. Zbog svega ovoga istraživanje, pa i rezultati koji se ovdje iznose traže raspravu i razmišljanje, a što je uvod svakom kritičkom i znanstveno utemeljenom zaključku. Ovaj istraživački tim sastavljen od nastavnika i studenata Pravnog fakulteta u Splitu te polazeći od izloženih načela usredotočio je tematiku ovog istraživanja na utvrđivanje stavova i percepcija građana o stanju sigurnosti u Gradu Splitu u 2015.g. i usporednu analizu s rezultatima ranijeg istraživnja iz 2010. godine čiji rezultati su javno dostupni na web stranicama Grada Splita. Ovo istraživanje provedeno je u ožujku 2015.godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija, Informacijske i komunikacijske znanosti, Interdisciplinarne društvene znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Pravni fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Anita Kurtović Mišić (autor)

Avatar Url Marija Boban (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Kurtović Mišić, Anita; Boban, Marija
Istraživanje o percepcijama građana o stanju sigurnosti u Gradu Splitu, Split: Sveučilište u Splitu Pravni fakultet, 2015 (Stručna publlikacija)
Kurtović Mišić, A. & Boban, M. (2015) Istraživanje o percepcijama građana o stanju sigurnosti u Gradu Splitu. Split, Sveučilište u Splitu Pravni fakultet.
@book{book, year = {2015}, pages = {130}, keywords = {sigurnost, istra\v{z}ivanje, Grad Split, percepcije, gra\djani}, isbn = {978-953-6102-97-6}, title = {Istra\v{z}ivanje o percepcijama gra\djana o stanju sigurnosti u Gradu Splitu}, keyword = {sigurnost, istra\v{z}ivanje, Grad Split, percepcije, gra\djani}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Splitu Pravni fakultet}, publisherplace = {Split} }
@book{book, year = {2015}, pages = {130}, keywords = {afety, research, City of Split, perceptions, citizens}, isbn = {978-953-6102-97-6}, title = {Research on the perceptions of citizens on the security situation in the City of Split}, keyword = {afety, research, City of Split, perceptions, citizens}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Splitu Pravni fakultet}, publisherplace = {Split} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font