Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kako se usprotiviti sili i nepravdi: kralježnica kao antigravitacijski stroj (CROSBI ID 781321)

Druge vrste radova | audio/video zapis

Šiber, Antonio Kako se usprotiviti sili i nepravdi: kralježnica kao antigravitacijski stroj // Youtube: Audio zapis i slajdovi predavanja održanog u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. 2017.

Podaci o odgovornosti

Šiber, Antonio

hrvatski

Kako se usprotiviti sili i nepravdi: kralježnica kao antigravitacijski stroj

Gravitacija je fundamentalna sila zaslužna za okupljanje tvari u svemiru u zvijezde i planete. Bez gravitacije kao upaljača nuklearnih procesa u zvijezdama ne bi bilo ni atomarne raznolikosti u svemiru, a ni nastanka većih atoma na kojima se temelji život. Mi ni ne znamo mogu li se uopće embriogeneza i fetalni razvoj ispravno odviti u bestežinskom stanju, te gravitacija na fundamentalan način određuje život, našu vrstu i dizajn naših tijela. Sav dovoljno veliki život, naime, pogotovo na kopnu, mora se i odupirati gravitaciji. Naši oblici i raspored krutih i mekanih elemenata u našim tijelima, evoluirali su tako da podnose gravitaciju. Kako smo prošli evolucijski put od četveronožnih do dvonožnih životinja, kralježnice su nam evoluirale od strukture čija je uloga bila slična ulozi mosta do strukture koja je sličnija jarbolu ili stablu drveta. Njen uspravni položaj trpi gravitacijsku silu, a suprotstavlja joj se elastičnim prigušenjem, diskovima, hrskavicom, zglobovima i ostalom rafiniranom koštano- mišićnom arhitekturom koja gravitacijsku silu redistribuira po elementima strukture. Evolucija dizajna organizma je u tom smislu evolucija "antigravitacije". I arhitektura je u tom smislu "antigravitacija". To je način da se usprotivi sili privlačenja Zemlje.

gravitacija, stabilnost, biologija, tensegritet, biomimetika, arhitektura, Vjenceslav Richter, D'Arcy Thompson

Predavanje je održano 8. studenog 2017. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu povodom stogodišnjice rođenja Vjenceslava Richtera i u okviru retrospektivne izložbe "Buntovnik s vizijom". Predavanje se dotiče i Richterovih radova, pogotovo njegovog briselskog paviljona (1958. godine), skulpture "Nada" te njegovih "antigravitacijskih" crteža.

engleski

How to counter force and injustice: vertebral column as an antigravity machine

nije evidentirano

gravity, stability, biology, tensegrity, biomimetics, architecture, Vjenceslav Richter, D'Arcy Thompson

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Youtube: Audio zapis i slajdovi predavanja održanog u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arhitektura i urbanizam, Biologija, Fizika

Poveznice