Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekspandiranje polilaktida (CROSBI ID 415397)

Ocjenski rad | diplomski rad

Blažic, Roko Ekspandiranje polilaktida / Vidović, Elvira (mentor); Faraguna, Fabio (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2016

Podaci o odgovornosti

Blažic, Roko

Vidović, Elvira

Faraguna, Fabio

hrvatski

Ekspandiranje polilaktida

Polilaktid (PLA) je termoplastični biorazgradivi polimer, pri čemu se proizvodnja PLA temelji na prirodnim izvorima kao što su kukuruz ili šećerna trska. Zbog dobrih mehaničkih i drugih svojstava (gustoća, prozirnost, barijerna svojstva) PLA je našao primjenu u industriji pakiranja (boce, kruta plastika, folije). Osim toga, znatan broj radova posvećen je istraživanju ekspandiranog PLA kao alternative za zamjenu ekspandiranog poli(stirena) (PS-E). Ekspandiranje PLA se najčešće provodi pomoću fizikalnih ekspandirajućih agensa kao što su CO2, N2 ili i–butan. Upotreba navedenih fizikalnih agensa za ekspandiranje PLA ograničena je zbog loših reoloških svojstava taline PLA. U ovom radu kao ekspandirajući agens korištene su mikrosfere komercijalnog Expancela. Granule PLA usitnjene su pomoću mlina, a zatim su priređene njihove smjese sa 3, 5 i 7 mas % Eexpancela te dodatno homogenizrane uz pomoć tresilice. Homogena smjesa prešana je u hidrauličkoj preši na temperaturi od 190 °C u vremenu 8 minuta. Nakon optimizacije uvjeta prešanja, prešanje je provođeno na 180 °C u vremenu 6 minuta. Nadalje, optimiranjem temperature i vremena prešanja smanjena je degradacija uzoraka prilikom prešanja. Kod pripreme ekspandiranih uzoraka ispitivan je i utjecaj punjenja kalupa na strukturu i svojstva ekspandiranog materijala. Jednoliko popunjavanje kalupa postignuto je za uzorke sa 16 g i 18 g PLA, dok uzorci s 12 g PLA nisu u potpunosti popunili kalup.

ekspandirani polilaktid ; Expancel ; mehanička svojstva ; bubrenje

nije evidentirano

engleski

Expanding of polylactide

nije evidentirano

expanded polylactide ; Expancel ; mechanical properties ; swelling

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

15.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Kemijsko inženjerstvo