Korisni mikroorganizmi u održivoj biljnoj proizvodnji (CROSBI ID 415388)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šperanda, Katarina
Kanižai Šarić, Gabriella
hrvatski
Korisni mikroorganizmi u održivoj biljnoj proizvodnji
Glavni zadatak poljoprivrede je proizvodnja sigurne i dostupne hrane visoke kvalitete. Konvencionalni sustavi dosegli su maksimum u pogledu povećanja produktivnosti i iskoristivosti zemljišnih resursa.. Uzgoj monokultura doveo je do osiromašenja tala, smanjenja vitalnosti zbog nedostatka organske tvari, do smanjenja biodiverziteta populacije mikroorganizama tla, što za posljedicu ima veću osjetljivost biljaka na parazite i patogene uzročnike. S obzirom kako se sve veća važnost daje kvaliteti proizvoda i plodnosti tla upotreba mikrobioloških pripravaka predstavlja odličnu alternativu. Korisni mikroorganizmi su brojne vrste bakterija iz roda Rizobium, Azotobacter, Azospirillum, Bacillus, Pseudomonas, Glomus i drugi. Učinci korisnih mikroorganizama su mnogobrojni: fiksacija dušika, dostupnost fosfora, proizvodnja fitohormona biokontrola patogena, pojačavanje tolerancije biljaka na abiotske stresne uvjete. Očigledno je kako su koristi korištenje mikroorgnizama u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji višestruke.
korisni mikroorganizmi ; bakterije ; gljive ; održiva biljna proizvodnja ; biotehnologija
nije evidentirano
engleski
The beneficial microorganisms in sustainable plant production
nije evidentirano
useful microorganisms ; bacteria ; fungi ; sustainable plant production ; biotechnology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
15.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek