Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Korisni mikroorganizmi u održivoj biljnoj proizvodnji (CROSBI ID 415388)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Šperanda, Katarina Korisni mikroorganizmi u održivoj biljnoj proizvodnji / Kanižai Šarić, Gabriella (mentor); Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Šperanda, Katarina

Kanižai Šarić, Gabriella

hrvatski

Korisni mikroorganizmi u održivoj biljnoj proizvodnji

Glavni zadatak poljoprivrede je proizvodnja sigurne i dostupne hrane visoke kvalitete. Konvencionalni sustavi dosegli su maksimum u pogledu povećanja produktivnosti i iskoristivosti zemljišnih resursa.. Uzgoj monokultura doveo je do osiromašenja tala, smanjenja vitalnosti zbog nedostatka organske tvari, do smanjenja biodiverziteta populacije mikroorganizama tla, što za posljedicu ima veću osjetljivost biljaka na parazite i patogene uzročnike. S obzirom kako se sve veća važnost daje kvaliteti proizvoda i plodnosti tla upotreba mikrobioloških pripravaka predstavlja odličnu alternativu. Korisni mikroorganizmi su brojne vrste bakterija iz roda Rizobium, Azotobacter, Azospirillum, Bacillus, Pseudomonas, Glomus i drugi. Učinci korisnih mikroorganizama su mnogobrojni: fiksacija dušika, dostupnost fosfora, proizvodnja fitohormona biokontrola patogena, pojačavanje tolerancije biljaka na abiotske stresne uvjete. Očigledno je kako su koristi korištenje mikroorgnizama u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji višestruke.

korisni mikroorganizmi ; bakterije ; gljive ; održiva biljna proizvodnja ; biotehnologija

nije evidentirano

engleski

The beneficial microorganisms in sustainable plant production

nije evidentirano

useful microorganisms ; bacteria ; fungi ; sustainable plant production ; biotechnology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

15.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija)