Utjecaj genetskog polimorfizama proteina mlijeka kod ovaca na cjelokupnu proizvodnju (CROSBI ID 415382)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Begić, Zdravko
Čubrić Čurik, Vlatka
Ferenčaković, Maja
hrvatski
Utjecaj genetskog polimorfizama proteina mlijeka kod ovaca na cjelokupnu proizvodnju
U 21. stoljeću, zahtjevi potrošača za proizvodima od ovčjeg mlijeka sve su istaknutiji, a odnose se ponajviše na kavitetu proizvoda koje konzumiraju. Imajući to u vidu, proučavanje polimorfizama proteina ovčjeg mlijeka pronalazi načine kako bi povećalo proizvodnju mlijeka i kvalitetu završnog proizvoda , sira. Ovčarstvo je u posljednja dva desetljeća u porastu te se na tržištu pojavljuje sve više proizvođača sira. Prva proučavanja polimorfizama proteina mlijeka provedena su na kravljem mlijeku, dok je devedesetih godina prošlog stoljeća započelo istraživanje na ovčjem mlijeku. Otkrivene inačice kazeina i sirutkinih proteina doprinose selekciji na osobine koje bitno utječu na konačni proizvod, sir. Mapiranjem određenih genotipova proteina mlijeka koji su pogodniji za proizvodnju mlijeka kao sirovine za daljnju preradu, moguća je ciljana selekcija. U ovom radu bit će prikazan kratak pregled o polimorfizmima proteina mlijeka kod ovaca te njihov utjecaj na cjelokupnu proizvodnju mlijeka.
ovčarstvo, ovčje mlijeko, protein, polimorfizam, proizvodnja mlijeka
nije evidentirano
engleski
Influence of genetic polymorphisms of milk protein in sheep on the entire production
nije evidentirano
sheep breeding, sheep milk, protein, polymorphism, milk production
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
06.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb