Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 904526

Utjecaj genetskog polimorfizama proteina mlijeka kod ovaca na cjelokupnu proizvodnju


Begić, Zdravko
Utjecaj genetskog polimorfizama proteina mlijeka kod ovaca na cjelokupnu proizvodnju 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj genetskog polimorfizama proteina mlijeka kod ovaca na cjelokupnu proizvodnju
(Influence of genetic polymorphisms of milk protein in sheep on the entire production)

Autori
Begić, Zdravko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.07

Godina
2016

Stranica
22

Mentor
Čubrić Čurik, Vlatka

Neposredni voditelj
Ferenčaković, Maja

Ključne riječi
Ovčarstvo, ovčje mlijeko, protein, polimorfizam, proizvodnja mlijeka
(Sheep breeding, sheep milk, protein, polymorphism, milk production)

Sažetak
U 21. stoljeću, zahtjevi potrošača za proizvodima od ovčjeg mlijeka sve su istaknutiji, a odnose se ponajviše na kavitetu proizvoda koje konzumiraju. Imajući to u vidu, proučavanje polimorfizama proteina ovčjeg mlijeka pronalazi načine kako bi povećalo proizvodnju mlijeka i kvalitetu završnog proizvoda , sira. Ovčarstvo je u posljednja dva desetljeća u porastu te se na tržištu pojavljuje sve više proizvođača sira. Prva proučavanja polimorfizama proteina mlijeka provedena su na kravljem mlijeku, dok je devedesetih godina prošlog stoljeća započelo istraživanje na ovčjem mlijeku. Otkrivene inačice kazeina i sirutkinih proteina doprinose selekciji na osobine koje bitno utječu na konačni proizvod, sir. Mapiranjem određenih genotipova proteina mlijeka koji su pogodniji za proizvodnju mlijeka kao sirovine za daljnju preradu, moguća je ciljana selekcija. U ovom radu bit će prikazan kratak pregled o polimorfizmima proteina mlijeka kod ovaca te njihov utjecaj na cjelokupnu proizvodnju mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb