Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 904401

Analiza promjene pokrova i uporabe zemljišta na području republike hrvatske te njihova evidencija u službenim registrima


Grgić, Marijan; Šiško, Josip; Bašić, Tomislav
Analiza promjene pokrova i uporabe zemljišta na području republike hrvatske te njihova evidencija u službenim registrima // 10. simpozij ovlaštenih inženjera geodezije: Prostorni registri za budućnost / Paar, Rinaldo (ur.).
Zagreb: Grafomark, 2017. str. 32-37 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
Analiza promjene pokrova i uporabe zemljišta na području republike hrvatske te njihova evidencija u službenim registrima
(Analysis of the changes in land cover and land use in the republic of croatia and their records in official spatial data registers)

Autori
Grgić, Marijan ; Šiško, Josip ; Bašić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

ISBN
978-953-55915-7-3

Skup
10. simpozij ovlaštenih inženjera geodezije: Prostorni registri za budućnost

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19-22.10.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
CORINE, pokrov zemljišta, registri prostornih podataka, uporaba zemljišta
(CORINE, land cover, land use, spatial data registers)

Sažetak
Promjene biosfere uzrokovane gospodarenjem prirodnim resursima i okolišem ogledaju se u kratkoročnim i dugoročnim promjenama pokrova zemljišta i njegove uporabe. Poznavanje promjena pokrova i uporabe zemljišta omogućuje analize gospodarskih i socijalnih aktivnosti prostora, ali i učinkovitu provedbu politike održivog razvoja pojedinog područja. Katastar nekretnina kao jedan od osnovnih registara prostornih podataka, u okviru evidencije o česticama zemljine površine i njezinim karakteristikama, uključuje i podatke o načinu uporabe katastarskih čestica i njihovih dijelova. Ipak, takav registar, iako bilježi promjene uporabe zemljišta, često sadrži zastarjelu ili nepotpunu informaciju o uporabi zemljišta, što onemogućuje jednostavno i ažurno praćenje promjena načina korištenja zemljišta odnosno pokrova zemljišta. Razvojem potreba za izvještavanjem i analizama promjene pokrova zemljišta na području Europe tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, pokrenut je program za koordinaciju informacija o okolišu i prirodnim resursima pod nazivom CORINE (engl. COoRdination of INformation on the Environment). Kartiranje pokrova zemljišta te njihovo arhiviranje u obliku registra pokrova zemljišta najčešće je poluautomatizirani postupak koji uz metode geodetske izmjere i interpretacije podataka koristi i in situ mjerenja i terenske podatke. U ovom radu analiziraju se promjene pokrova zemljišta u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1990. do 2012. godine prema dostupnim podacima postojećih registara te se analizira potencijal modernih geodetskih metoda izmjere u postupku prikupljanja podataka o pokrovu zemljišta i njihovog ažuriranja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb