Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kemijski sastav ploda maraske u klimatski dvije različite godine (CROSBI ID 244158)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Čoga, Lepomir ; Jurkić, Vesna ; Zeman, Silvija ; Jurkić, Ante ; Slunjski, Sanja Kemijski sastav ploda maraske u klimatski dvije različite godine // Glasnik zaštite bilja, 40 (2017), 5; 6-13. doi: 10.31727/gzb.40.5.1

Podaci o odgovornosti

Čoga, Lepomir ; Jurkić, Vesna ; Zeman, Silvija ; Jurkić, Ante ; Slunjski, Sanja

hrvatski

Kemijski sastav ploda maraske u klimatski dvije različite godine

Višnja Maraska (Prunus cerasus var. Marasca) jedna je od najznačajnijih voćnih vrsta Dalmacije, još od 16 stoljeća od kada datira i proizvodnja poznatog likera Maraschino. Areal rasprostranjenosti Maraske ograničen je uglavnom na dio područja sjeverne i srednje Dalmacije od Zadra do Makarske, gdje klima i tlo omogućuju postizanje visoke kvalitete ploda i specifične arome. Provedena istraživanja imala su za cilj utvrditi fizikalno-kemijske parametre (ukupnu suhu tvar, vodotopivu suhu tvar, ukupnu kiselost, udio mesa i koštica), ukupne polifenole i antocijane te antioksidativni kapacitet u plodu višnje Maraske u dvije klimatski različite godine (2012 i 2013), na plantaži „Vlačine“ (Zadar). Značajno veće vrijednosti ukupne suhe tvari, ukupnih polifenola i antioksidativnog kapaciteta utvrđene su u 2012., dok su veće vrijednosti ukupnih kiselina i antocijana utvrđene u 2013. godini, što se može dovesti u svezu sa većim količinama oborina i nižim temperaturama u fazi zriobe plodova u 2013. godini. Značajno niže vrijednosti antocijana u 2012. u odnosu na 2013. godinu mogu se objasniti ekstremno visokim temperaturama u fazi zriobe u 2012. godini, koje prema literaturnim navodima mogu smanjiti količinu antocijana i za 90 %. U obje godine istraživanja utvrđena je pozitivna korelacija između ukupnih polifenola i antocijana, što potvrđuje činjenicu da su antocijani dominantni polifenolni spojevi u plodu višnje Maraske.

plod maraske ; klimatske prilik ; , polifenoli ; antocijani ; antioksidativni kapacitet

nije evidentirano

engleski

Chemical composition of sour cherry cv. Marasca fruit in climatic two different years

nije evidentirano

marasca fruit ; climatic condition ; polyphenols ; anthocyanins ; antioxidant capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40 (5)

2017.

6-13

objavljeno

0350-9664

2584-3265

10.31727/gzb.40.5.1

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice