Određivanje udjela histamina u mariniranoj ribi Raman spektroskopijom i metodom HPLC (CROSBI ID 415361)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Zovko, Marija
Vidaček, Sanja
Janči, Tibor
hrvatski
Određivanje udjela histamina u mariniranoj ribi Raman spektroskopijom i metodom HPLC
Standardi sigurnosti hrane zahtijevaju sve veću potragu za spojevima koji u tragovima mogu utjecati na zdravlje ljudi. U ovu skupinu tvari pripadaju biogeni amini, čije se količine obično povećavaju tijekom kontrolirane ili spontane mikrobne fermentacije hrane ili tijekom njezina kvarenja. Zbog negativnog utjecaja na ljudsko zdravlje, jedan od najproučavanijih biogenih amina je histamin koji nastaje bakterijskom dekarboksilacijom aminokiseline histidin pod djelovanjem enzima histidin-dekarboksilaze. Postoji više metoda za identifikaciju i kvantifikaciju odnosno određivanje udjela histamina u ribi. U ovom radu ispitivana je primjena Raman spektroskopije i referentne HPLC metode kod određivanja udjela histamina u uzorcima marinirane ribe, te je izvršena usporedba dobivenih rezultata i podudarnosti korištenih metoda.Usporedba rezultata SERS metode i referentne HPLC metode pokazala je da je najveća točnost postignuta primjenom modela dobivenog linearnom regresijom na temelju intenziteta SERS vrpce histamina na 1264 cm-1i 1570 cm-1 u rasponu koncentracija 0 - 200 mg/kg. SERS metoda omogućava analizu histamina u uzorcima ribe uz značajno smanjene troškove te skraćuje vrijeme potrebno za analizu (30 min) u usporedbi s referentnom HPLC metodom (140 min).
biogeni amini, histamin, marinirana riba, Raman spektroskopija, HPLC
nije evidentirano
engleski
Determination of histamine in marinated fish with Raman spectroscopy and HPLC method
nije evidentirano
biogenic amines, histamine, marinated fish, Raman spectroscopy, HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
29.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb