Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje udjela histamina u mariniranoj ribi Raman spektroskopijom i metodom HPLC (CROSBI ID 415361)

Ocjenski rad | diplomski rad

Zovko, Marija Određivanje udjela histamina u mariniranoj ribi Raman spektroskopijom i metodom HPLC / Vidaček, Sanja (mentor); Janči, Tibor (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Zovko, Marija

Vidaček, Sanja

Janči, Tibor

hrvatski

Određivanje udjela histamina u mariniranoj ribi Raman spektroskopijom i metodom HPLC

Standardi sigurnosti hrane zahtijevaju sve veću potragu za spojevima koji u tragovima mogu utjecati na zdravlje ljudi. U ovu skupinu tvari pripadaju biogeni amini, čije se količine obično povećavaju tijekom kontrolirane ili spontane mikrobne fermentacije hrane ili tijekom njezina kvarenja. Zbog negativnog utjecaja na ljudsko zdravlje, jedan od najproučavanijih biogenih amina je histamin koji nastaje bakterijskom dekarboksilacijom aminokiseline histidin pod djelovanjem enzima histidin-dekarboksilaze. Postoji više metoda za identifikaciju i kvantifikaciju odnosno određivanje udjela histamina u ribi. U ovom radu ispitivana je primjena Raman spektroskopije i referentne HPLC metode kod određivanja udjela histamina u uzorcima marinirane ribe, te je izvršena usporedba dobivenih rezultata i podudarnosti korištenih metoda.Usporedba rezultata SERS metode i referentne HPLC metode pokazala je da je najveća točnost postignuta primjenom modela dobivenog linearnom regresijom na temelju intenziteta SERS vrpce histamina na 1264 cm-1i 1570 cm-1 u rasponu koncentracija 0 - 200 mg/kg. SERS metoda omogućava analizu histamina u uzorcima ribe uz značajno smanjene troškove te skraćuje vrijeme potrebno za analizu (30 min) u usporedbi s referentnom HPLC metodom (140 min).

biogeni amini, histamin, marinirana riba, Raman spektroskopija, HPLC

nije evidentirano

engleski

Determination of histamine in marinated fish with Raman spectroscopy and HPLC method

nije evidentirano

biogenic amines, histamine, marinated fish, Raman spectroscopy, HPLC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

29.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija