Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje udjela histamina u tkivu palamide hplc-om i raman spektroskopijom (CROSBI ID 415351)

Ocjenski rad | diplomski rad

Česi, Lidija Određivanje udjela histamina u tkivu palamide hplc-om i raman spektroskopijom / Vidaček, Sanja (mentor); Janči, Tibor (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Česi, Lidija

Vidaček, Sanja

Janči, Tibor

hrvatski

Određivanje udjela histamina u tkivu palamide hplc-om i raman spektroskopijom

Histamin je najvažniji biogeni amin koji uzrokuje trovanje kod ljudi, a u organizam se unosi konzumacijom proizvoda ribarstva. Tradicionalne instrumentalne metode za detekciju histamina nisu adekvatne za primjenu u industriji pa se iz tog razloga istražuju nove metode poput Raman spektroskopije kako bi se osigurala kvaliteta i zdravstvena ispravnost proizvoda ribarstva. U ovom istraživanju, određivan je udio histamina u tkivu palamide s ciljem validacije razvijene SERS metode (spektroskopija površinski pojačanog Ramanovog raspršenja). Kao referentna metoda uzima se HPLC (tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti). Snimljeni SERS spektri su obrađeni radi uklanjanja interferencija te su histaminske vrpce vidljive na 1264 i 1570 cm-1. Koeficijent korelacije (R2) za kalibracijski model koji se temelji na intenzitetu vrpce na 1264 cm-1 iznosi 0, 951, a za model na 1570 cm- 1 iznosi 0, 990 te se isti pokazao kao bolji model.

histamin, Raman spektroskopija, SERS, HPLC, koeficijent korelacije

nije evidentirano

engleski

Determination of histamine content in Atlantic bonito tissue by HPLC and Raman spectroscopy

nije evidentirano

histamine, Raman spectroscopy, SERS, HPLC, correlation coefficient

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

11.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija