Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje udjela histamina u slanim inćunima primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode (CROSBI ID 415347)

Ocjenski rad | diplomski rad

Cvitković, Nikolina Određivanje udjela histamina u slanim inćunima primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode / Vidaček, Sanja (mentor); Janči, Tibor (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Cvitković, Nikolina

Vidaček, Sanja

Janči, Tibor

hrvatski

Određivanje udjela histamina u slanim inćunima primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode

Jedan od najproučavanijih biogenih amina zbog svoje izuzetne toksičnosti je histamin, Kako bi se spriječilo histaminsko trovanje od velike važnosti je rana detekcija histamina. Samim time došlo je sve do većeg razvoja novih metoda za ranu detekciju histamina. Jedna od njih je Raman spektroskopija. U ovom radu prikazana je usporedba HPLC metode i SERS metoda. HPLC metoda se koristila kao referentna metoda. Usporedili smo koeficijente kalibracijskih modela temeljenih na intenzitetu vrpce na 1264 cm-1 i na 1570 cm-1 s koeficijentom korelacije standardnog modela dobivenog HPLC mjerenjem. Dobivenim rezultatima vidljivo je da model temeljen na intenzitetu vrpce na 1264 cm-1 nema velika odstupanja, te se ta metoda može koristiti za analizu i detekciju histamina.

histamin, Raman spektroskopija, HPLC, SERS, koeficijent korelacije

nije evidentirano

engleski

Determination of histamine content in salted anchovies using Raman spectroscopy and HPLC method

nije evidentirano

histamine, Raman spectroscopy, HPLC, SERS, correlation coefficient

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

26.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice