Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Važnost higijenskog dizajna opreme u konceptu sigurnosti hrane - status i trendovi (CROSBI ID 654573)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Vidaček, Sanja ; Medić, Helga ; Janči, Tibor Važnost higijenskog dizajna opreme u konceptu sigurnosti hrane - status i trendovi // Zbornik radova Veterinarski dani 2017. / Harapin, Ivica (ur.). Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 2017. str. 87-92

Podaci o odgovornosti

Vidaček, Sanja ; Medić, Helga ; Janči, Tibor

hrvatski

Važnost higijenskog dizajna opreme u konceptu sigurnosti hrane - status i trendovi

Higijenski dizajnirana oprema olakšava čišćenje te smanjuje rizik kontaminacije biološkim (patogeni mikroorganizmi), fizikalnim i kemijskim (npr. alergeni) kontaminantima. Higijenski zahtjevi za procesnu opremu u prehrambenoj industriji prema postojećoj regulativi su općeniti (Direktiva 2006/42/EZ) te definiraju materijale prikladne za izravan kontakt s hranom, mogućnost čišćenja, zahtjeve za glatkim površinama bez oštećenja i mrtvih prostora koje omogućavaju zadržavanje tekućina i nečistoća. Uredba (EZ) br. 852/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o higijeni hrane i Uredba (EZ) br. 1935/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. listopada 2004. o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom također definiraju zahtjeve vezane uz higijenski dizajn te stanje opreme i drugih površina. Kako bi se omogućilo što lakše čišćenje, procesna oprema treba biti higijenski dizajnirana te postavljena na način da se omogući pristup i učinkovito čišćenje. Higijenskim dizajnom opreme za prehrambenu industriju u svijetu se bavi nekoliko organizacija poput Europske udruge za higijensko inženjerstvo i dizajn (EHEDG), 3A Sanitary Standards Inc. i National Sanitation Foundation (NSF) International. Iako među njihovim preporukama i standardima postoje određene razlike, sve navedene organizacije promiču važnost primjene načela higijenskog dizajna. Ovaj rad daje pregled općih načela higijenskog dizajna, detaljno opisanih u EHEDG Dokumentu br. 8 “Kriteriji za higijenski dizajn opreme”.

službene kontrole, rizici, kontrolno tijelo, sigurnost hrane

nije evidentirano

engleski

Importance of the principles of hygienic design of equipment with regard to food safety - current status and future trends

nije evidentirano

official controls, risk, food safety

nije evidentirano

Podaci o prilogu

87-92.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova Veterinarski dani 2017.

Harapin, Ivica

Zagreb: Hrvatska veterinarska komora

1334-8175

Podaci o skupu

Veterinarski dani 2017.

predavanje

25.10.2017-28.10.2017

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija