Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Međunarodni migranti i Zagreb – (re)skaliranja grada (CROSBI ID 654565)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Kelemen, Petra ; Čapo, Jasna Međunarodni migranti i Zagreb – (re)skaliranja grada // Međunarodni znanstveni skup povodom 90. obljetnice Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju i 80. rođendana prof. dr. Vitomira Belaja "Hrvatska i slovenska etnologija i kulturna antropologija: iskustva, dodiri, prožimanja...". Zagreb: Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2017. str. 5-5

Podaci o odgovornosti

Kelemen, Petra ; Čapo, Jasna

hrvatski

Međunarodni migranti i Zagreb – (re)skaliranja grada

U ovom izlaganju predstavit ćemo istraživanja koja provodimo u okviru projekta "Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet" Hrvatske zaklade za znanost (www. citymaking.eu). Projekt nastoji zahvatiti složene procese stvaranja grada Zagreba, detektirati i analizirati raznorodne čimbenike i aktere suvremenih transformacija grada. Analitički je usmjeren na politike javnih prostora i politike razlike. Segment koji se bavi politikama razlike pozornost usmjerava, među drugim pojedincima i skupinama, i na pojedince koji su u Zagreb doselili iz inozemstva. Tim je migrantima, pripadnicima srednjih društvenih slojeva koji trenutno žive u Zagrebu, posvećeno ovo izlaganje. Svoju ćemo analizu uklopiti u recentna migracijska istraživanja koja se bave načinima na koje migranti nalaze svoje mjesto u gradovima naseljavanja te njihovim ulogama u transformacijama i (re)pozicioniranjima ili (re)skaliranjima gradova u globalnim hijerarhijama. Zanimat će nas značenja grada koja konstruiraju međunarodni migranti, pri čemu ćemo poseban naglasak staviti na gradnju usporedbi Zagreba s drugim gradovima. Tematizirat ćemo stoga individualne ocjene na temelju kojih migranti Zagreb pozicioniraju na vlastitim individualnim skalama gradova. Te ćemo individualne skale sučeliti s pozicijom koju Zagreb ima kao migracijsko odredište na temelju određenih gospodarskih i društvenih pokazatelja. U izlaganju ćemo stoga analizirati različita (re)skaliranja grada, odnose individualnih skala s jedne strane te gradske skale kao artikulacije moći grada u kontekstu suvremenih neoliberalnih procesa s druge strane.

međunarodni migranti, Zagreb, skaliranja grada

nije evidentirano

engleski

International migrants and Zagreb – (re)scaling the city

nije evidentirano

international migrants, Zagreb, (re)scaling the city

nije evidentirano

Podaci o prilogu

5-5.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Međunarodni znanstveni skup povodom 90. obljetnice Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju i 80. rođendana prof. dr. Vitomira Belaja "Hrvatska i slovenska etnologija i kulturna antropologija: iskustva, dodiri, prožimanja..."

Zagreb: Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

Međunarodni znanstveni skup povodom 90. obljetnice Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju i 80. rođendana prof. dr. Vitomira Belaja "Hrvatska i slovenska etnologija i kulturna antropologija: iskustva, dodiri, prožimanja..."

predavanje

08.11.2017-08.11.2017

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Etnologija i antropologija

Poveznice