Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 903985

Utjecaj neželjenih recesivnih mutacija na plodnost u populacijama goveda


Janeš, Jakob
Utjecaj neželjenih recesivnih mutacija na plodnost u populacijama goveda 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj neželjenih recesivnih mutacija na plodnost u populacijama goveda
(Influence of unwanted recurrent mutations on fertility in cattle populations)

Autori
Janeš, Jakob

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2015

Stranica
25

Mentor
Čurik, Ino

Neposredni voditelj
Ferenčaković, Maja

Ključne riječi
Nasljedne bolesti, inbreeding, recesivni genetski defekti, mutacije, CVM, Brachyspina, identifikacija genetskih defekta
(Hereditary diseases, inbreeding, recessive genetic defects, mutations, CVM, Brachyspine, genetic defects identification)

Sažetak
U ovom radu obrađeni su najčešći nasljedni defekti goveda koji su nastali kao rezultat nepoželjnih mutacija, a imaju veliki utjecaj na plodnost plotkinja te vitalnost njihovih potomaka. Umjetno osjemenjivanje, koje je danas u širokoj upotrebi u stočarskim proizvodnjama svih razvijenijih zemalja svijeta rezultiralo je velikim iskorakom u stočarskoj proizvodnji širom svijeta zbog i omogućilo efikasnije provođenje i praćenje selekcije. Iako je korištenje umjetnog osjemenjivanja postignut značajan napredak u proizvodnji, pojavili su se određene nuspojave u vidu genetski poremećaja. Korištenjem sjemena bikova koji su nositelji određenih poremećaja, odnosno mutacija, defekt se lako i brzo širi u populaciji. Genetski defekti rezultat su pojačane selekcije koju je omogućilo umjetno osjemenjivanje. Naime kako bi se ciljano proizvodno svojstvo učvrstilo u populaciji koristila se metoda uzgoja u srodstvu. Takav uzgoj doveo je do povećanja stope inbreedinga u populacijama goveda. Kod životinja kojima su oba roditelja nosioci određenog defekta vrlo se često javljaju recesivni poremećaji kao što su: Kompleksna malformacija kralježnice (engl. Complex Vertebral Malformation), Brachyspina te niz drugih različitih defekata uzrokovanih mutacijama na određenim genima. Ove i mnoge druge mutacije, dovode do prisilnog izdvajanja iz proizvodnje, visoke embrionalne i fetalne smrtnosti, te rađanje avitalne teladi, a nerijetko i gubitka plotkinja što dovodi do visokih gubitaka u proizvodnji. Upravo zbog takvoga negativnog utjecaja na proizvodnju potrebno je posvetiti veliku pažnju kontroli elitnih bikova te daljnje razvijanje metoda identifikacije takvih defekata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb