Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 903667

Lika i Senj 1914. između mira i rata


Holjevac, Željko
Lika i Senj 1914. između mira i rata // Senjski zbornik : prilozi za geografiju, etnologiju, gospodarstvo, povijest i kulturu, 41 (2014), 41; 329-348 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Lika i Senj 1914. između mira i rata
(Lika and Senj in 1914 Between Peace and War)

Autori
Holjevac, Željko

Izvornik
Senjski zbornik : prilozi za geografiju, etnologiju, gospodarstvo, povijest i kulturu (0582-673X) 41 (2014), 41; 329-348

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Lika, Senj, 1914

Sažetak
Prije stotinu godina Lika i Senj u sastavu Ličko-krbavske županije našli su se na povijesnom raskrižju između mira i rata. Posljednjih mjeseci mira umrli su senjski i modruški ili krbavski biskup Roko Vučić i gornjo-karlovački episkop Mihajlo Grujić. U tadašnjoj ličko-krbavskoj unutrašnjosti pojavili su se tiskani ćirilični letci s pozivom na iseljavanje pravoslavnog stanovništva u Makedoniju i ostale nove srbijanske stečevine, a Društvo za uređenje i poljepšanje Plitvičkih jezera i okolice u Zagrebu zatražilo je predstavkom od Hrvatskoga sabora da se na jezerima ne gradi električna centrala na vodeni pogon. Atentat na austro-ugarskog prijestolonasljenika Franju Ferdinanda u Sarajevu snažno je odjeknuo u svim slojevima ličkih ljudi hrvatske i srpske narodnosti. U Senju su tada izbile protusrpske demonstracije, a neka Mica Kranjčević iz Brloga osumnjičena je da je odobravala atentat pucanjem iz pištolja. Kad je Austro-Ugarska objavila rat Srbiji, čime je započeo Prvi svjetski rat, skupina mobiliziranih vojnika pravoslavne vjere strgnula je hrvatsku zastavu u Otočcu, a vladin povjerenik u Gospiću zatražio žurno pojačanje oružničkih postaja u Ličko-krbavskoj županiji. Dok su domaći vojnici u sastavu 79. pukovnije grofa Jelačića iz Otočca i domobrani u sastavu 26. domobranske pukovnije iz Karlovca prvih mjeseci rata prolijevali svoju krv „za kralja i domovinu“ na južnom (balkanskom) i sjevernom (galicijskom) bojištu, brojne politički sumnjive i nepouzdane osobe u ličko-krbavskoj pozadini bile su uhićene i pritvorene, pri čemu je samo na Udbini bilo internirano čak 128 politički sumnjivih i nepouzdanih osoba pravoslavne vjere. Razbuktavanje rata do konca godine pogoršalo je gospodarske i socijalne prilike u Ličko-krbavskoj županiji, a uvedeni prijeki sud ostao je ondje zbog sigurnosnih razloga i dalje na snazi. O Prvom svjetskom ratu u hrvatskoj je historiografiji izrazito malo pisano, a o Lici i Senju u to vrijeme nije dosad bilo niti jedne specijalističke studije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Željko Holjevac, (231765)