Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Troškovi u funkciji poslovnog odlučivanja pri proizvodnji šampinjona (CROSBI ID 415234)

Ocjenski rad | diplomski rad

Cvetko, Dino Troškovi u funkciji poslovnog odlučivanja pri proizvodnji šampinjona / Ranogajec, Ljubica (mentor); Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Cvetko, Dino

Ranogajec, Ljubica

hrvatski

Troškovi u funkciji poslovnog odlučivanja pri proizvodnji šampinjona

Gljivarstvo je poljoprivredna grana koja se sve više razvija kako u Republici Hrvatskoj, tako i u svijetu. Naglasak se stavlja na razvoj same tehnologije proizvodnje koja bi ubrzala proces proizvodnje, povećala prinose i minimalizirala ljudski rad u samoj proizvodnji. Uzgoj šampinjona analiziran je na gospodarstvu s mjesečnom proizvodnjom šampinjona od 15.000 kg, što godišnje iznosi 180.000 kg. Izračuni se temelje na razlici troškova ručnog i strojnog rada punjenja uzgojne prostorije. Prag korisnosti ili točka pokrića je razina proizvodnje na kojoj ručni i strojni način rada imaju jednake troškove. U slučaju ručnog i strojnog punjenja uzgojne prostorije prag korisnosti iznosi 82.802 kg. Za proizvodnju iznad navedene količine isplativo je koristiti liniju strojeva za rinfuzno punjenje, dok za količinu ispod navedenog iznosa, ekonomski učinkovitije je ručno punjenje uzgojne prostorije. Na analiziranom gospodarstvu smanjenje troškova primjenom strojnog rada iznosi 168.298, 00 kn. Ukupna investicija u kupnju stroja iznosi 1.207.500, 00 kn, a povrat je 7, 2 godine.

uzgoj šampinjona ; kalkulacije ; investicija ; prag korisnosti

nije evidentirano

engleski

Costs in the function of decision-making in the mushroom production

nije evidentirano

mushroom production ; calculations ; investment ; usefulness threshold

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

08.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija