Troškovi u funkciji poslovnog odlučivanja pri proizvodnji šampinjona (CROSBI ID 415234)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Cvetko, Dino
Ranogajec, Ljubica
hrvatski
Troškovi u funkciji poslovnog odlučivanja pri proizvodnji šampinjona
Gljivarstvo je poljoprivredna grana koja se sve više razvija kako u Republici Hrvatskoj, tako i u svijetu. Naglasak se stavlja na razvoj same tehnologije proizvodnje koja bi ubrzala proces proizvodnje, povećala prinose i minimalizirala ljudski rad u samoj proizvodnji. Uzgoj šampinjona analiziran je na gospodarstvu s mjesečnom proizvodnjom šampinjona od 15.000 kg, što godišnje iznosi 180.000 kg. Izračuni se temelje na razlici troškova ručnog i strojnog rada punjenja uzgojne prostorije. Prag korisnosti ili točka pokrića je razina proizvodnje na kojoj ručni i strojni način rada imaju jednake troškove. U slučaju ručnog i strojnog punjenja uzgojne prostorije prag korisnosti iznosi 82.802 kg. Za proizvodnju iznad navedene količine isplativo je koristiti liniju strojeva za rinfuzno punjenje, dok za količinu ispod navedenog iznosa, ekonomski učinkovitije je ručno punjenje uzgojne prostorije. Na analiziranom gospodarstvu smanjenje troškova primjenom strojnog rada iznosi 168.298, 00 kn. Ukupna investicija u kupnju stroja iznosi 1.207.500, 00 kn, a povrat je 7, 2 godine.
uzgoj šampinjona ; kalkulacije ; investicija ; prag korisnosti
nije evidentirano
engleski
Costs in the function of decision-making in the mushroom production
nije evidentirano
mushroom production ; calculations ; investment ; usefulness threshold
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
08.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek