Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Priručnik o kvaliteti mlijeka iz mljekomata (CROSBI ID 781259)

Druge vrste radova | ostalo

Mikulec, Nataša ; Špoljarić, Jasminka Priručnik o kvaliteti mlijeka iz mljekomata // Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet. 2017.

Podaci o odgovornosti

Mikulec, Nataša ; Špoljarić, Jasminka

hrvatski

Priručnik o kvaliteti mlijeka iz mljekomata

Cilj istraživanja bio je utvrditi kemijski sastav, fizikalne osobine i mikrobiološku ispravnost mlijeka prikupljenih izravno iz mljekomata, neovisno o vremenu pohrane. U kontrolu kvalitete mlijeka bilo je uključeno 28 mljekomata na području grada Zagreba, Zagrebačke županije i Sisačko-moslavačke županije. Mlijeko iz mljekomata kontrolirano je u razdoblju od prosinca 2015. do siječnja 2017. godine. U uzorcima mlijeka određen je udio: suhe tvari, mliječne masti, bjelančevina, laktoze i suhe tvari bez masti, metodom infracrvene spektrometrije, te točka ledišta mlijeka krioskopskom metodom. Higijenska kvaliteta mlijeka određena je na osnovu broja somatskih stanica, fluoro-opto-elektronskom metodom i ukupnog broja mikroorganizama, metodom protočne citometrije. Analize kemijskog sastava i fizikalnih osobina mlijeka provedene su u Referentnom laboratoriju za mlijeko i mliječne proizvode, Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dodatne mikrobiološke analize obuhvatile su određivanje broja psihrotrofnih mikroorganizama, bakterija mliječne kiseline, patogenih bakterija: Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, Pseudomonas spp., a provedene su u Zavodu za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zbog potencijalne opasnosti za ljudsko zdravlje koju predstavlja konzumacija sirovog mlijeka, te na osnovu dobivenih rezultata, može se zaključiti da je potrebna sustavna kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata čime bi se povećala razina konkurentnosti hrvatskih proizvođača mlijeka na tržištu, te zaštitio interes krajnjih potrošača.

kontrola kvalitete mlijeka ; mljekomati ; fizikalno-kemijski sastav ; mikrobiološka kvaliteta ; potrošači

nije evidentirano

engleski

Manual of the milk quality from vending machines

nije evidentirano

milk quality control ; milk vending machines ; physicochemical quality ; microbiological quality ; consumers

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

2017.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-7878-73-3

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)