Priručnik o kvaliteti mlijeka iz mljekomata (CROSBI ID 781259)
Druge vrste radova | ostalo
Podaci o odgovornosti
Mikulec, Nataša ; Špoljarić, Jasminka
hrvatski
Priručnik o kvaliteti mlijeka iz mljekomata
Cilj istraživanja bio je utvrditi kemijski sastav, fizikalne osobine i mikrobiološku ispravnost mlijeka prikupljenih izravno iz mljekomata, neovisno o vremenu pohrane. U kontrolu kvalitete mlijeka bilo je uključeno 28 mljekomata na području grada Zagreba, Zagrebačke županije i Sisačko-moslavačke županije. Mlijeko iz mljekomata kontrolirano je u razdoblju od prosinca 2015. do siječnja 2017. godine. U uzorcima mlijeka određen je udio: suhe tvari, mliječne masti, bjelančevina, laktoze i suhe tvari bez masti, metodom infracrvene spektrometrije, te točka ledišta mlijeka krioskopskom metodom. Higijenska kvaliteta mlijeka određena je na osnovu broja somatskih stanica, fluoro-opto-elektronskom metodom i ukupnog broja mikroorganizama, metodom protočne citometrije. Analize kemijskog sastava i fizikalnih osobina mlijeka provedene su u Referentnom laboratoriju za mlijeko i mliječne proizvode, Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dodatne mikrobiološke analize obuhvatile su određivanje broja psihrotrofnih mikroorganizama, bakterija mliječne kiseline, patogenih bakterija: Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, Pseudomonas spp., a provedene su u Zavodu za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zbog potencijalne opasnosti za ljudsko zdravlje koju predstavlja konzumacija sirovog mlijeka, te na osnovu dobivenih rezultata, može se zaključiti da je potrebna sustavna kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata čime bi se povećala razina konkurentnosti hrvatskih proizvođača mlijeka na tržištu, te zaštitio interes krajnjih potrošača.
kontrola kvalitete mlijeka ; mljekomati ; fizikalno-kemijski sastav ; mikrobiološka kvaliteta ; potrošači
nije evidentirano
engleski
Manual of the milk quality from vending machines
nije evidentirano
milk quality control ; milk vending machines ; physicochemical quality ; microbiological quality ; consumers
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
2017.
nije evidentirano
objavljeno
978-953-7878-73-3