Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

''Amerika'' i drugovi: prvost Sjedinjenih Američkih Država i trećost Jugoslavije (CROSBI ID 781258)

Druge vrste radova | ostalo

Kolanović, Maša ''Amerika'' i drugovi: prvost Sjedinjenih Američkih Država i trećost Jugoslavije // Zbornik radova 44. seminara Zagrebačke slavističke škole. 2016.

Podaci o odgovornosti

Kolanović, Maša

hrvatski

''Amerika'' i drugovi: prvost Sjedinjenih Američkih Država i trećost Jugoslavije

U radu se promišlja ideja „Drugoga“ i „drugosti“ na primjeru reprezentativnih kulturnih uzoraka jugoslavenskog hladnoratovskog imaginarija Sjedinjenih Američkih Država. SAD kao svjetska hipersila proizvodi Drugo, ali jednako tako u različitim ne-američkim predodžbama postaje Drugo, pri čemu se sama ideja Drugoga i drugosti pokazuje nestabilnom i promjenjivom u povijesnom i geografskom smislu. Drugi je, kako pokazuje autorica, tako prije povezan s određenom perspektivom i relacijom nego s nečijim konstitutivnim obilježjima. Kada u promišljanju drugosti kao objekt postavimo prvost „Amerike“, a sve zajedno smjestimo u trećost Jugoslavije, zaključuje se u tekstu, dobivamo dramu na specifičnoj geopolitičkoj pozornici čije napetosti nisu utihnule do današnjih dana.

SAD, Jugoslavija, Drugi

nije evidentirano

engleski

''America'' and Other Comrades: Firstness of United States of America and Thirdness of Yugoslavia

nije evidentirano

USA, Yugoslavia, Other

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zbornik radova 44. seminara Zagrebačke slavističke škole

2016.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-175-589-4

Povezanost rada

Filologija