Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja (CROSBI ID 243906)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Antunović, Zvonko ; Galović, Dalida
hrvatski
Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja
Istraživanje je provedeno s dvije skupine kokoši hrvatske autohtone pasmine hrvatica (dudica) tijekom jedne godine (52 tjedna). Kontrolna skupina kokoši držana je na konvencionalan način, na podu, a pokusna skupina kokoši držana je na ekološki način (Pravilnik o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (N.N. 13/02). Kokoši iz ekološkog, u odnosu na one iz konvencionalnog (podnoga) sustava držanja, nesle su manji broj jaja (195 : 210), više su dnevno konzumirale hrane (140 g : 125 g) i trošile su više hrane za kilogram jajčane mase (4, 16 kg : 3, 62 kg). Jaja kokoši iz ekološkog, u odnosu na ona iz konvencionalnog (podnoga) sustava držanja, imala su značajno (p<0, 01) veću masu (63, 0 g : 60, 0 g), deblju ljusku (0, 35 mm : 0, 33 mm) i intenzivniju boju žumanjka (12, 00 : 10, 75 Rosche) i veće Haugh jedinice (76, 00 : 72, 00) . S obzirom na indeks žumanjka, indeks bjelanjka, pH žumanjka i pH bjelanjka, nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) između ekološkog i konvencionalnog (podnoga) sustava držanja kokoši. Rentabilnost proizvodnje jaja u ekološkom sustavu držanja zavisiti će, u najvećoj mjeri, o tržišnom vrednovanju proizvodnje.
ekološki sustav ; konvencionalni (podni) sustav ; kokoši ; kvaliteta jaja
nije evidentirano
engleski
Productivity of hens and egg quality in ecological and conventional (floor) housing system
nije evidentirano
organic system ; conventional (deep litter) system ; hens ; egg quality
nije evidentirano