Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 902750

Uvod: budućnost Oktobarske revolucije


Lugarić Vukas, Danijela
Uvod: budućnost Oktobarske revolucije // Književna smotra : časopis za svjetsku književnost, XLIX (2017), 185 (3); 3-6 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Uvod: budućnost Oktobarske revolucije
(Introduction: the Future of the October Revolution)

Autori
Lugarić Vukas, Danijela

Izvornik
Književna smotra : časopis za svjetsku književnost (0350-3496) XLIX (2017), 185 (3); 3-6

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Oktobarska revolucija, povijest, pamćenje
(October revolution, history, memory)

Sažetak
U uvodnom se tekstu tematskom bloku pisanom na stout godišnjicu Oktobarske revolucije postavlja teza da je Oktobarska revolucija događaj dvojne (dvostruke) prirode: ona je istodobno događaj u povijesti, ali i u pamćenju, odnosno ona je zbir povijesnih činjenica koje su zabilježene u povijesnim dokumentima i arhivima (“statično” znanje), ali i življeno iskustvo, odnosno aktivan process obnavljanja predodžbi o prošlome u individualnoj i kolektivnoj svijesti. Uvodnik se metodološki poziva na elaboriranje Revolucije kroz razlikovanje “utopijskoga impulsa” od “utopijskoga programa” F. Jamesona. Naime, po svom je “utopijskom impulsu”, u Jamesonovom shvaćanju, Oktobarska revolucija događaj koji je samo obilježio početak određenog razdoblja u kulturnoj povijesti, ali koji samim događajem nije završio, nego u bitnom opsegu traje i danas. U tom kontekstu razmatrana, Oktobarska revolucija ne promatra se kao povijesna činjenica (odnosno kao ono što je završeno te, kao takvo, pripada prošlosti), nego kao afektivno iskustvo koje se nastavlja i u kojem možemo i danas sudjelovati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KnjiževnostPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-11-2013-6077

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijela Lugarić Vukas (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Lugarić Vukas, Danijela
Uvod: budućnost Oktobarske revolucije // Književna smotra : časopis za svjetsku književnost, XLIX (2017), 185 (3); 3-6 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Lugarić Vukas, D. (2017) Uvod: budućnost Oktobarske revolucije. Književna smotra : časopis za svjetsku književnost, XLIX (185 (3)), 3-6.
@article{article, author = {Lugari\'{c} Vukas, D.}, year = {2017}, pages = {3-6}, keywords = {October revolution, history, memory}, journal = {Knji\v{z}evna smotra : \v{c}asopis za svjetsku knji\v{z}evnost}, volume = {XLIX}, number = {185 (3)}, issn = {0350-3496}, title = {Introduction: the Future of the October Revolution}, keyword = {October revolution, history, memory} }